szutrowe opony w zimie

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

szutrowe opony w zimie

Postprzez padre-mk3 » środa, 6 sty 2010, 21:33

witam mam pytanko odnosnie opon.
czy da rade jezdzic po sniegu na oponach przystosowanych do jazdy po szutrze/błocie?
pytam bo mieszkam w uk a tu zima na calego i konca nie widac.
smigam dosc duzo po roznych drogach a na letnich to troche nie bardzo.
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez MSG Racing » środa, 6 sty 2010, 21:52

Bieżnik powinien dać radę. Ale guma na szutrówce jest znacznie twardsza co w zimowych warunkach nie jest dobre. Plusem tego może być łatwe oczyszczanie się opony :)
Nie wiem jak jest w UK do końca ale tak na wszelki wypadek uważaj na napisy na oponie mówiący że jest tylko do sportu.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez qbus » czwartek, 7 sty 2010, 11:13

Plusem tego może być łatwe oczyszczanie się opony

Szutrówki w małych rozmiarach nie mają właściwosci samooczyszczajacych, w tym celu montuje sie wszelkiego typu szczotki itp na nadkolach.
"Janusz żyje wśród nas. My kibice nigdy o Nim nie zapomnimy."
www.racingshop.pl
qbus
S1600

Postprzez padre-mk3 » czwartek, 7 sty 2010, 23:50

no ale ja potrzebuje conajmniej 15 badz 16 sam juz nie pamietam.
a jak wyglada jazda po sniegu na takiej oponie.ma ktos jakies doswiadczenie??
www.racebook.pl/polishmotorclub
padre-mk3
A5

Postprzez evo » piątek, 8 sty 2010, 19:42

Ja bym sie nie zastanawial tylko zmienial na pewno szutrowka bedzie sobie radzic lepiej na sniegu niz letnia
http://www.martins.ubf.pl
evo
N2

Postprzez PrezeS_PL » wtorek, 2 lut 2010, 02:13

Czy ktos z was probowal szutrowke na sniegu ? Jesli nie to prosze nie podawac blednych informacji.
Z mojego doswiadczenia szutrowa opona absolutnie nie trzyma na sniegu czy lodzie. Wycofalem kiedys z garazu mojego Golfa (A7) aby posprzatac i niestety, nawet nie bylo wiele sniegu, troszke lodu, niestety nie udalo sie ponownie wjechac bez pomocy dwoch osob. Szutrowka w zimowych warunkach jest gorsza od zwyklej calorocznej opony.

Chcialem jeszcze dodac ze kiedys bylem swiadkiem jak takie opony rozpadly sie podczas popularki na zamarznietym szutrze, po 4 czy 6 poltoraminutowych przejazdach. Bierznik poprostu zniknal. Od tamtej pory przy temperaturze 5 stopni i ponirzej jest lepiej uzyc zimowke. Wada zimowki na szutrze jest to ze latwa ja zdjec z felgi wiec trzeba mocniej podpapowac.

Mimo tego ze praktycznie nie bylo sniegu a reszte auta rozdmuchaly po kilku przejazdach to nie dalo by sie jechac na szutrowce z powodu niskiej temperatury (-20) tego dnia.

Obrazek
Jak nie wydzwonisz chodziaz raz w sezonie to znaczy ze nie jedziesz na granicy swoich mozliwosci.

https://www.facebook.com/PolishRallyMafia
PrezeS_PL
N2

Powrót do Mechanika rajdowa