Układ zawieszenia i układ hamulcowy

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Układ zawieszenia i układ hamulcowy

Postprzez Marcus_wrc » sobota, 23 cze 2007, 03:10

Witam.

Proszę o pomoc. Potrzebyję informacji na temat układu hamulcowego i zawieszenia w rajdówce, a głównie w Oplu Astrze (oczywiście każdą rajdówkę uwzględnię). Chodzi mi głównie o rajdy asfaltowe. Interesuje mnie szczególnie:
1. Dobór amortzatorów i sprężyn?
2. Przegudowa układu hamulcowego - czyli co jest zmieniane?
3. Budowa hamulca ręcznego?
I wszystkie informacje zwięzane z zawieszeniem i układem hamulcowym w rajdówce (jak to wygląda, jak jest budowane, może ktoś wie jak się oblicza takie układu, itd). Prosiłbym o jakieś linki na te tematy (bardzo mile widziame).

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam.
Marcus_wrc

Postprzez Beret » niedziela, 24 cze 2007, 18:47

mowisz o rajdach KJS, PPZM czy moze o wyscigach? po formie pytania zgaduje ze kjs
w kjs nigdy nie bedziesz mial 100% rownego asfaltu wiec zakladanie bardzo obnizonwgo zawieszenia mija sie z celem. ja bym wstawial twarde amory (bil b6/b8 albo koni sport) i obnnizyc to o 2-4 cm.
jezeli chodzi o hamulce to juz zdecydowanie trzeba okreslic jakie rajdy. do kjs wystarczy wsadzic dobre tarcze z dobrymi klockami ale nie warto zakladac ds3000 dlatego ze jest to klocek ktory dziala jak nalezy dopiero po dobrym zagrzaniu. w kjsie nie zagrzejesz seryjnego klocka tak zeby byly problemy z hamowaniem a ds3000 nie zagrzejesz tak zeby hamowal jak nalezy. poza tym ds3000 strasznie rznie tarcze, nie kalkuluje sie.
hamulec reczny: bywa problem z hydraulicznym na BK nawet w kjsach. wystaczy dobrze naciagnieta linka i zablokowana zapadka. jak chcesz hydraulike warto zajrzec w homologacje auta
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Powrót do Mechanika rajdowa