Łączność

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Łączność

Postprzez nick555 » wtorek, 1 sie 2006, 20:42

Pewnie niektórych zwiedzie temat ale chodzi mi o łączność na tor wyścigowy. CZy ktoś ma jakis pomysł jak zrobić to w miare tanio i w miare dobrze żeby można się było dogadać z kierowcą choćby na prostej startowej? Wiem że potrzeba do tego trochę zmysłu elektronika a dziś przewalczyłem cały dzień z krótkofalówkami, głośnikami itp. itd. i... nic nie działa z moją krótkofalówką. Wiem że można kupic gotowy zestaw Peltora (np w Prince) ale zaśpiewali mi niebagatelne 8000 :shock:
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Beret » wtorek, 1 sie 2006, 21:23

a moze cb radio z zestawem sluchawkowym z voxem (tak sie chyba pisze)?? nawet krotka antena "poniesie" na 2 km... inna sprawa ze wszyscy moga nasluchiwac, ale przy zwyklych krotkofalowkach tez...
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez nick555 » wtorek, 1 sie 2006, 22:15

tylko cb jest słabo poręczne do noszenia jak i do włożenia do auta... a poza tym jak to jest z drugą krótkofalówka?
Skupuję stare radzieckie zegarki. Jak coś masz niepotrzebnego, zapraszam, może się dogadamy.
nick555
A6

Postprzez Beret » środa, 2 sie 2006, 01:02

zwykle cb montujesz gdzies w samochodzie, musi miec funkcje vox (jak pisalem) do tego sa dostepne zestawy sluchawkowe, ktore chyba mozna w kasku jak zestawy do intercomu, albo z ucha zwisa ci kabelek jak do telefonu ;) ... do tego kawalek jakiejs anteny na dach (nie musi byc bardzo dluga, wystarczy pewnie ze 30 cm)... i to tyle. do serwisu dajesz zwykle cb lub takie poreczne-krotkofalowkowe (takie np http://www.allegro.pl/item117895882_ala ... ragon.html )

mikrofonu nie znalazlem na allegro ale w sklepie ze sprzetem cb widzialem ze sa dostepne... najlepiej wybrac sie do sklepu ze sprzetem cb i tam zasiegnac jezyka...

edit: i co w koncu wyszlo??
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Powrót do Mechanika rajdowa