"Zadymil sie...'

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

"Zadymil sie...'

Postprzez GregHGT » niedziela, 22 sie 2004, 18:58

Bylem kiedys swiadkiem takiej sceny...na rajdzie szutrowym, na cieciu zakretu CCS uderzyl plyta o jakis wystajacy kamien i po chwili z rury wydechowej poszedl mu oblok bialego, olejowego dymu. Po sekundzie, dwoch dym zniknal i auto pojechalo dalej nie zwalniajac ani przez moment.

Czy ktos moglby mi wytlumaczyc skad wzial sie ten dym, tzn konkretnie jak olej przedostal sie do komor spalania?

pozdrawiam
GregHGT
N2

Postprzez Kuba M. » poniedziałek, 23 sie 2004, 15:34

Jesteś pewny, że to olej? Zawsze wydawało mi się, że spalany olej powoduje szaro-niebieskawy dym. Ja bym obstawiał uszczelkę pod głowicą, albo samą głowicę.
Kuba
Kuba M.
A5

Postprzez GregHGT » poniedziałek, 30 sie 2004, 13:58

No nie wiem, moze to i plyn chlodzacy. Czasami tez widac jak na ostrych zakretach samochod zaczyna nagle dymic. Po ustaniu sily odsrodkowej dymienie ustepuje. Ciekawe :?

Pamietam tez jak na Agapicie rok temu na hopce niebieskie Punto zaczelo dymic w powietrzu. Ale to sobie wytlumaczylem ze w czasie "lotu" olej w misce olejowej podniosl sie i po gladziach cylindrow dostal sie do komor spalania...

Ma ktos jeszcze jakies pomysly skad ten dym sie bierze ?
GregHGT
N2

Postprzez lewar » poniedziałek, 13 wrz 2004, 08:47

Olej chlapie przez odmę na górę silnika, do układu zasilania i jest spalany razem z mieszanką. Jak nalejesz za dużo oleju to będzie dymił tak, aż go nie wypali. Albo jak sobie wydachujesz...
lewar
N2

Powrót do Mechanika rajdowa