ramon napisał(a):Prawde mówiąc nie myślałem o przeróbkach po których moc będzie ok.80KM,z prostej przyczyny-brak dużej kasy. Nastawiam się raczej na dobry zawias,i na silnik za dużo nie zostanie.Więc chodziło mi o podniesienie mocy,tak ok.10-15KM,i o takie modyfikacje które tak dużo nie kosztują,bo chyba podniesienie mocy do ok.80KM,nie mówiąc już o ponad 100 dużo,dużo kosztuje.Dzięki na każde info,narka
Opcja 1: mając trochę wiedzy można by samemu pogrzebać w głowicy, kupić wałek za kilka stów, ewentualnie dojdzie jeszcze kilkadziesiąt złotych za jakieś planowanie głowicy czy szlify gniazd i już by coś z tego mogło być. Natomiast to nie jest dobra opcja jeśli to jest twój pierwszy silnik, bo można więcej zepsuć niż poprawić

Tutaj pewnie przydałoby się przestrojenie ECU, a najtańsza opcja to jakiś piggy back za 450-600zł, ewentualnie konwersja na gaźnik (2 gaźniki

Opcja 2: "góra" od 1.2 MPI, czyli głowica (130-250zł), kolektor z listwą, wtryskami i czunikami (100-250zł), pompa paliwa (200zł??), wiązka (200zł??), ECU (???), robocizna (???). Najlepiej by było znaleźć to wszystko razem niż kupować od różnych osób, to cena na pewno byłaby niższa. Głowica wchodzi podobno bez żadnych przeróbek.
efekt: +10KM z minimalnie lepszym dołem i dużo lepszą górą.

Opcja 3: silnik 1.2 MPI (1400-2000zł) + włożenie, podpięcie wiązki itp. (???). Oczywiście najlepiej znaleźć ten najmocniejszy silnik czyli z Punto 75 (75KM).
Jak wygląda sprawa montażu konkretnych silników, czy wszystko pasuje bez przeróbek itp. to już musisz pytać/szukać np. na centomanii. Bo temat był wielokrotnie przerabiany.