przez żółtodziób » niedziela, 2 sty 2005, 17:09
Witam wszystkich po długiej nieobecnosci na forum! Widze tutaj kilka nowych osób, fajnie że grono się powiększa...
Ale do rzeczy: Zapewne można zmienić specyfikację GTI na GT, historia notuje nie takie przypadki, nagminne jest przebudowywanie np. Lancerów o ewolucję, dwie wyżej (o ile buda na to pozwala) myślę że z 206stkami eż nie byłoby problemu. Nie bardzo wiem czy jest sens, model GT był homologowany jako baza do budowy WRC, i jerśli homologacja przewiduje tylko ten wariant lub jedynie klasę A8 to i tak pies pogrzebany, w Polsce tym nie pojeździsz. Podejrzewam ze to mógł być powód, dla którego wspominany wcześniej GTI nie został przebudowany na GT tylko śmiaga jako cywil. Proponuję dokładnie przejrzeć kartę homologacyjną tego wozu, zapytać się kogoś, kto przygotowuje samochody do PPZM. Uczciwie się przyznam że nie przeglądałem tych dokumentów i z nikim obeznanym w temacie nie rozmawiałem, jednak całkowity brak tego modelu w sporcie (nawet poza Polską) daje do myślenia.
Francuskie jeździdełka podobnie jak włoszczyzna (choć nie w takim sopniu) mają masę niedoróbek i bywają delikatne. Miałem okazję poużywać 206stki 1,4 jako ciężarówki (wiem że to niezbyt szczęśliwy pomysl, ale jak się nie ma co się lubi...) i co tu dużo gadać, z tyłu tapczan. niezaładowane jest sympatyczne, na zjazdach przy ostrym przekręceniu kierownicy nawet bez zdejmowania nogi z gazu zadek potrafi zarzucić, nie miałem okazji jechać bardziej dziką przednionapędówką z tak małym silnikiem. Do pozamiatania rzeczywiście fajne autko, ale raczej nie rokuje wielkiej trwałości jeśli ma startować w rajdach.