Moderator: SebaSTI
Wykraczając poza temat nasuwa się pytanie, ile mają dzisiejsze WRC, bo ich momenty obrotowe jakoś podejrzanie zblizają się do momentów rallycrossówek
i są wstanie wygenerować cisnienie do ponad 3.5 bara (co się chyba nazywa sprężem)
No a wracając do tematu, to ponoc w Wielkiej Brytanii bolidy z dywizji 1 mają moce dochodzące do 800 KM. Może słabo szukałem, ale nie mogłem za wile znaleść szczegółów dotyczacych tych maszyn. Ciekawe jak osiągaja taką moc (wieksze turbo czy cisnienie doładowania?), bo ze zwężko 45 mm napewno jest to cho****nie trudne.
Jak już kiedyś pisałem, WRC nie mają 300KM. Miały dużo więcej 2 lata temu, a teraz na pewno jeszcze poszło to w górę.
stein911 napisał(a):Wielkie dzięki za info. Ale znowu mam pytanie dotyczące tej jednostki. Mam wykres pracy turbosprężarki Mitsubishi TD04-09B. Spęż przyjmuje wartość maksymalną jakieś 2.7 dla G(zr) równego 0.06. Wykres pracy turbo zaczyna się od G(zr) równego 0.02 a kończy na 0.13. Jak rozumieć te wartości
? Na innych wykresach wartości G(zr) też nie przekraczają 0.5.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość