Pasy szelkowe pytanko

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Pasy szelkowe pytanko

Postprzez klim » wtorek, 6 lis 2007, 19:54

Witam. Może dla niektórych będzie to śmieszne, ale potrzebuje wiadomości jak lepiej zamontować pasy szelkowe. Jak wiadomo pasy takie mają zwijacz bezwładnościowy z tyłu. Po załozeniu takich pasów mamy pewną swobode ruchu i tylko przy zrywie się blokują. Moje pytanie brzmi czy w ogóle stosuje się takie pasy które po załozeniu zaciąga się tak że dociskają nas cały czas do siedzenia i nie ma w nich swobody ruchu. Widziałem jakieś pasy z elektryczny zwijaczem i pomyślałem ze to właśnie takie.
klim

Postprzez ŁukaszWRC » wtorek, 6 lis 2007, 20:06

Ależ pasy szelkowe nie mają zwijacza. Montuje się je "na sztywno" do podłogi lub klatki, a regulacja odbywa się za pomocą klamerek na pasach.
ŁukaszWRC
A5

Postprzez klim » wtorek, 6 lis 2007, 20:26

No własnie tak myślałem ze powinna się zapinać za sztywno ale myliło mnie to że u kilku pseudo rajdowców amatorów widziałem pasy ze zwijaczem.
klim

Postprzez THIM » wtorek, 6 lis 2007, 22:00

To baaaardzo amatorzy. Widziałem auto, w którym szelki zamontowane są na sztywno a oprócz tego zostały seryjne pasy. To jest ok, bo zapewnia wygodę na codzień. 4-punktowe pasy nigdy nie mają napinacza. Ich zadaniem jest nie tylko dbanie o bezpieczeństwo. Chodzi także o to, żeby trzymały Cię mocno w kuble, dzięki temu lepiej czuje się auto.
Timon

http://blmotors.blog.pl/
http://www.facebook.com/BLmotors
THIM
A6

Postprzez Albert(Zambrów) » wtorek, 6 lis 2007, 23:48

Dla rajdowca amatora z ograniczonym budżetem, duzym kosztem jest wydac na pasy 200 albo i nawet 300 zł. W niejednym przypadku jest to kwota przejechania calego rajdu :!:

ale z doswiadczenia wiem, że nie warto ich zakladac do sportowej jazdy. najzywczajniej sie nie sprawdzają. Nie trzymają ciała w takim stopniu aby zapewnic komfortowe warunki pracy.
...każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi...

Rajdy wporzO!

Banasik Rally Team OGIEŃ :!:
Albert(Zambrów)
A6

Powrót do Mechanika rajdowa