Markgum

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Postprzez koyack » sobota, 7 kwi 2007, 11:21

teoretycznie przy tych drozszych masz mozliwosc wyboru mieszanki
z jakiej mieszanki jest zrobiona cywilna nie wiem ale jak dzwonilem
to powiedzieli mi ze z kompletnie innej niz te sportowe mieszanki
ale czy to prawda :roll:

ja kupilem cywilna w rozmiarze 165/65/13 do kjsow i jestem
bardzo zadowolony
koyack
N1

Postprzez Felix BMW » sobota, 7 kwi 2007, 12:51

Się tak zastanawiałem jak nie czuć różnicy to po co przepłacać :P :P :P :P
www.rajdowy.net
Felix BMW

Postprzez Robert Szulczyński » czwartek, 24 maja 2007, 11:16

A jaką konkretnie oponę byście polecili do Astry GSI 115 koni do popularek? Nie wiem jaki rozmiar byłby dobry czy 195/50/15 czy może 205/50 albo 55. No i jaka firma opony bo już sam nie wiem czy może te markgumy po 100zł za sztuke nalewane czy jakieś używane firmowe. Ostatnią popularkę poijechałem na zimówkach 195/55/15 i mam mieszane uczucia.
Jeśłi ktos ma z tym jakieś doświadczenia to proszę o radę. Przypuszczam że typowe slicki chyba odpadają bo na KJS jest przeważnie brudny asfalt i często wplataja w to jeszcze odcinki szutrowe.
Robert Szulczyński

Postprzez MSG Racing » czwartek, 24 maja 2007, 16:11

Mój kumpel niedawno odbierał opony u nich w Czeladzi i dowiedział sie zę to po 100zł a te po 200-250 to są różne mieszanki. Oczywiście lepsze to droższe.
Co do rozmiaru to polecał bym węższe i o jak najmniejszej średnicy może nawet a zyskasz jeszcze więcej. Mniejszy opór a w zakręcie szczególnie na KJS niemal nie ma różnicy.
Bieżnik to raczej ten "deszczowy" (choinkę na wzorze michelin pilot). Bo zimówka będzie zbyt miękka i szybciej bezie się kończyć na asfalcie a jak będzie zabrudzony to przyczepność będziesz miał niewiele większą os deszczówki.
"Rally is not a crime" Polska - FB

"Żyję po to, by być najlepszym. Właśnie dlatego zrezygnowałem z prywatnego, osobistego życia" - Ayrton Senna czerwiec 1986

http://www.ganczarczykrally.com

Antyradio -"Liczą się nieliczni"
MSG Racing
S2000

Postprzez Robert Szulczyński » czwartek, 19 lip 2007, 18:11

Odświeżę temat ponieważ chcę kupić komplet nowych opon ale raczej nastawiam się na jakieś seryjne. Czy możecie doradzić jaka cywilna opona będzie najlepsza na kajtki? U mnie w rejonie dużo prób jest brudnych np beton z dużą ilością piasku lub czasami pół na pół jest szuter a czysty asfalt się praktycznie nie zdarza :)
Zastanawiam się nad Uniroyalem RainSport 1 są w dość dobrej cenie i mają bierznik który nie powinien się zaklejać i dość dobrze wywalać z pod siebie piach. Albo co myślicie o Barum Bravuris? Jeśli znacie jakieś sprawdzone opony to proszę pisać. Wydaje mi się że lepiej będzie kupić opony z szerszymi kanałami na te brudne nawierzchnie.
Robert Szulczyński

Postprzez barteq » niedziela, 29 lip 2007, 14:15

Baruma zdecydowanie odradzam!
na deszcz uniroyale
na sucho potenza
i nie ma nic lepszego z literka E

polecam www.opony.com tanio, szybko i do domu
barteq

Postprzez Robert Szulczyński » niedziela, 29 lip 2007, 22:43

Kupiłem Uniroyale RainSport i zobaczymy jak się spiszą. Z tego co wiem to tej słynnej Potenzy już nie produkują i ciężko ją dostać.
Szkoda że taka mała frekwencja jest na forum bo jest bardzo ciekawe ale dość długo trzeba czekać na odpowiedź :)
To zadam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ chciałbym kupić opony również na szutry. Na typowe szutrówki nawet te tańsze markgum nie mam pieniędzy bo min 300zł kosztuje sztuka a zamiennikami są opony zimowe i czy ktoś mógłby podpowiedzieć jaka zimówka zdałaby egzamin?
Robert Szulczyński

Postprzez barteq » poniedziałek, 30 lip 2007, 09:16

nie wiem jaki chcesz rozmiar ale w 15" potenza czyli RE720 jest do kupienia w serwisie ktorego adres podalem

jesli chodzi o szutrowki to na privie wyslalem Ci namiary na czlowieka od ktorego kupilem rewelacyjne (jak na ta cene) opony szutrowe.
Nie pamietam czy to sa nalewki czy nie ale nigdy mi sie z nimi nic nie dzialo.
Produkcja czeska, duże klocki, 2 rodzaje mieszanki, swietnie spisywaly mi sie na szutrze i na śniegu! nie chwaląc sie na pokrytym swierzym sniegiem/breja
torze objechalen na nich kilka 4x4 z mistrzami polski za kierownica.
Duza ich zaleta jest to ze maja drogowa homologacjie, co sie przydaje w kjs.
pozdrawiam
barteq

Postprzez m_a_t » wtorek, 31 lip 2007, 00:36

barteq napisał(a):nie wiem jaki chcesz rozmiar ale w 15" potenza czyli RE720 jest do kupienia w serwisie ktorego adres podalem

jesli chodzi o szutrowki to na privie wyslalem Ci namiary na czlowieka od ktorego kupilem rewelacyjne (jak na ta cene) opony szutrowe.
Nie pamietam czy to sa nalewki czy nie ale nigdy mi sie z nimi nic nie dzialo.
Produkcja czeska, duże klocki, 2 rodzaje mieszanki, swietnie spisywaly mi sie na szutrze i na śniegu! nie chwaląc sie na pokrytym swierzym sniegiem/breja
torze objechalen na nich kilka 4x4 z mistrzami polski za kierownica.
Duza ich zaleta jest to ze maja drogowa homologacjie, co sie przydaje w kjs.
pozdrawiam

fakt, RE720 jest dobra opona, ale to co tam wypisuja i ile za nia zadaja jest smiechem na sali. ta guma jest zajebista ale na suchym, na mokrym nie radzi sobie lepiej niz jakis continental, poza tym nie produkuja juz tej gumy a za cene jednej sztuki w tym serwisie kupilem na poczatku roku caly komplet tych oponek. na mokre polecam falken ZIEX w tym samym rozmiarze, niestety nie do dostania w normalnym warsztacie ale jak sie poszuka to sie znajdzie, rowniez Dunlop SPSport 2000 oraz Kumho 712 Supra sa niezlymi diabelkami, jedzilem na nich, bardzo dobrze trzymaja na mokrym, ciche i na 1 B mozna nawet jezdzic (przez nieuwage :roll: ) ze wzgledu na bardzo twarde boki tych opon, ale jezeli zamierzasz kupowac nastepny komplet po 30 tys jak ja to kup uzywki, bo ja juz nie wyrabiam...
łan, tu, sri, TDI... Yog tez ma... :P
m_a_t
N1

Postprzez barylax » wtorek, 31 lip 2007, 00:55

Robert Szulczyński napisał(a):Kupiłem Uniroyale RainSport i zobaczymy jak się spiszą. Z tego co wiem to tej słynnej Potenzy już nie produkują i ciężko ją dostać.
Szkoda że taka mała frekwencja jest na forum bo jest bardzo ciekawe ale dość długo trzeba czekać na odpowiedź :)
To zadam jeszcze jedno pytanie. Ponieważ chciałbym kupić opony również na szutry. Na typowe szutrówki nawet te tańsze markgum nie mam pieniędzy bo min 300zł kosztuje sztuka a zamiennikami są opony zimowe i czy ktoś mógłby podpowiedzieć jaka zimówka zdałaby egzamin?
ja mam 4szt szutrówki 15cali pirelli za 1100zł opony prawie nówki mają może ze 20km przejechane :D
barylax
N2

Postprzez Robert Szulczyński » wtorek, 31 lip 2007, 01:29

Cena bardzo dobra ale niestety nie stać mnie jak na razie szukam jakiś tańszych zamienników i raczej 14 cali za dużo wydałem teraz na remont auta :)
A z ciekawości spytam czemu sprzedajesz? Nie przydają się na kajtkach? Bo mam zamiar teraz wystartować w Bolesławcu w kolejnej rundzie PPAiK i mają być praktycznie same szutry a nie chcę jechać na letnich 195/50/15 bo szkoda zawieszenia no i przyczepność nie będzie taka jaka być powinna :)
Robert Szulczyński

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika rajdowa