Zlikwidowanie zapadki ręcznego

Wszystko o rajdówkach "od środka" :)

Moderator: SebaSTI

Postprzez comar » środa, 17 maja 2006, 23:35

takie pytanie mam. jak to wkoncu jest, ja u mnie mam hydrorekaw. jest tak ze nie dochodzi do zapadki. czy ja ja musze miec zeby przejsc bk? czy wystarczy zebym podlorzyl chocby drewniany klocek? bo ostatno cos takiego na bk uslyszalem od panow. sa tu jacys sedziowie ? 8)
comar

Postprzez Fryta » czwartek, 18 maja 2006, 11:15

Sędzią nie jestem ale wiem, że mogą się do tego niestety przyczepić. Numer z klockiem może nie przejść - nadgorliwy sędzia może wziąć klocek do rączki i kazać Ci zaciągnąć ręczny :)

Ale można np. dołożyć na początku dźwigni kątownik i wywiercić w nim kilka dziurek oraz takie same dziurki zrobić równolegle w dźwigni ręcznego. Wtedy tylko zaciągasz ręczny i w dziurki wstawiasz jakąś "spinkę" czy inny kawałek metalu i masz ręczny zablokowany ;) Nie wiem jak to się ma do regulaminów ale u paru osób już widziałem taki mechanizm :) No i jak zrobisz to w małych rozmiarach to na BK nikt tego nie zauważy. Klocek może być już widoczny :)
Fryta
N3

Postprzez prezes-tk » czwartek, 18 maja 2006, 16:57

Prawdę mówiąc, czy w przepisach jest napisane, że ręczny musi mieć zapadkę, czy tylko ma powodować zadziałanie hamulców?
Prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl
prezes-tk
N3

Postprzez Albert(Zambrów) » czwartek, 18 maja 2006, 17:07

Jak juz temat o zapadkach, gdzies widzialem w ogloszeniu samochodu ze auto posiadalo tzw. "zapadke odwrotna" czy jakos tak. Dziala to tak ze zeby zablokowac reczny trzeba cos wyciagnac a nie wcisnac. Czy spotkaliscie z czyms takim :?:
...każdy ponad każdym, wszyscy najmądrzejsi...

Rajdy wporzO!

Banasik Rally Team OGIEŃ :!:
Albert(Zambrów)
A6

Postprzez prezes-tk » czwartek, 18 maja 2006, 18:34

Nie jestem pewien, ale czy takiego rozwiązania nie miał dawny Mini?
prezes-tk
www.pensjonatrafa.ta.pl
prezes-tk
N3

Postprzez comar » czwartek, 18 maja 2006, 22:47

no wlasnie ostatnio jeden sedzia dowalil ( akurat nie do mnie ) tekst ze auto na bk musi byc na recznym zablokowane i moze tam byc chocby drewniany klocek podlorzony.. kurde jak to jest...
comar

Postprzez Fryta » piątek, 19 maja 2006, 10:25

Nawet w PPZM na BK samochody mieć ręczny z normalnie działającą zapadką... Dopiero przed rajdem zaczynają się wkręcania śrub itp :)
Fryta
N3

Postprzez GDorman » piątek, 7 lip 2006, 02:23

Obrazek
Grzegorz Dorman

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika rajdowa