A może tak kanalik o modelarstwie WRC-ów???????

rajdowe i nie tylko... ale lotnicze, to raczej nie tu ;-)

Moderator: SebaSTI

Postprzez marcin » niedziela, 16 lut 2003, 13:34

No już kubły skończone wnętrze prawie też :D tylko nie jestem zadowolony z podwozia widać na nim jakieś białe plamy nie wiem czemu nigdy mi się to nie zdarzało jaka może być tego przyczyna??? Maluje oczywiście pędzlem :)
marcin
A5

Postprzez Drzymalka » sobota, 22 lut 2003, 12:52

Witam po długiej przerwie!
Mam ogromną prośbę: Czy ktoś z was wie gdzie można kupić alternatywne kalkomanie do modeli np. polskich załóg.
Wiem ze istnieje w Polsce taki sklep który sprzedaje kalkomanie do modeli nap Kuliga, Hołka itp;tylko nie wiem gdie się znajduje. :cry:
Jeśli coś wiecie top proszę o pomoc :!:
Drzymalka

Postprzez jgw » niedziela, 23 lut 2003, 01:56

Drzymalka napisał(a):Witam po długiej przerwie!
Mam ogromną prośbę: Czy ktoś z was wie gdzie można kupić alternatywne kalkomanie do modeli np. polskich załóg.
Wiem ze istnieje w Polsce taki sklep który sprzedaje kalkomanie do modeli nap Kuliga, Hołka itp;tylko nie wiem gdie się znajduje. :cry:

www.ehobby.pl tam widzialem takie kalkomanie i nie tylko
sklep jest we wroclawiu, kupuje tam modele (tylko ze metalowe 1:18 autoart wrzuce kiedys pare fotek to ocenicie sami jakosc wykonania:)sklep jest pewny i ma duzy wybor
jgw
N2

Lokalizacja: z gor , z sudetow ..tzn.obok sniezki...zaraz pod szrenica:)

Postprzez marcin » niedziela, 23 lut 2003, 10:59

jgw napisał(a):
Drzymalka napisał(a):Witam po długiej przerwie!

www.ehobby.pl tam widzialem takie kalkomanie i nie tylko
sklep jest we wroclawiu, kupuje tam modele (tylko ze metalowe 1:18 autoart wrzuce kiedys pare fotek to ocenicie sami jakosc wykonania:)sklep jest pewny i ma duzy wybor

Nie no modele poprostu SUPER!!!!!!!!!
Zwłaszcza ten merc co jest do wygrania:))))
Jak możesz to wżuć tu kilka fotek swoich modeli.
Napewno jest na co popatrzeć:)
marcin
A5

zaza

Postprzez eSWu » wtorek, 25 lut 2003, 13:57

zaza
eSWu
N3

Re: zaza

Postprzez marcin » piątek, 28 lut 2003, 23:03

eSWu napisał(a):zaza

co zaza????????????????? :lol: :lol:
marcin
A5

Postprzez djinn » wtorek, 4 mar 2003, 17:55

Mam zapytanie do "starych wyjadaczy" !!!!!!!

Jakie widzicie roznice pomiedzy firmami Heller, Tamiya, Hasegawa. Italieri i Revell ????????

Chcialbym zaczac cos sklejac ale zastanawiam sie czy warto inwestowac w Tamiye czy moze cos tanszego na poczatek ????

Znalazlem ciekawy sklep z dosyc tanimi modelami i nawet duzy wybor maja :)
http://www.modele.pulawy.pl/sklep/

Z gory dzieki :D
KUZI..........wierzymy w Ciebie !!!!
Kulig, Colin, Burns ..... WTF ??
djinn
N2

Postprzez **FanKuzaja** » wtorek, 4 mar 2003, 23:49

A wienc tak napoczątek .

Te firmy można podzielić na 2 grópy.

Tańsza Heller i Revell
Droższa Hasegawa i Tamiya.

Italeri nie produkuje samochdów WRC.

A wienc tak jeśli będziesz zaczynał to proponuje ci coś tańszego lecz i też cieszące oko a do nich zalicze modele WRC z producentów Heller i Revel średnia cena gołego modelu to 50 zł w skład modelu wchodzą naklejki schemat i wypraski czyli elementy.

A teraz Modele Hasegawy i Tamyii To już są modele odwzorowywane ze szczegułami, dlatego cena jest taka jaka jest niestety czasm za model tza dac 150 zł . I nie proponował bym na początek modeli tych firm.

A teraz krutkie poruwanie dwóch przykładowych firm.

Heller - Sa to modele dość dobrze odwzorowywane lecz nie z taką szczegołowością jak te droższe firmy najwazniejszcze co trzeba zauwarzyć to czasem ze klatki w modelach Hellera są jakieś ubogie a nie to co w innych firmach.

Tamyia- to już jest praktycznie firma klasyk od 1990 roku dostarcza na całą Polskę modele z dokładnością i precyzją. Ja ostanio jaki zrobiłem zakup to Subaru WRC 2002 Q Rally. Jak sie dopatrzyłem to tylko brakowało jednego pokretła na desce rozdzielczej. A w modelach tanszych pewnie niedociongnienć by było troszke wiencej.

Do djinn

na początek polecił bym ci model Cytrynki WRC lub Subaru WRC z Firmy Heller dość prosty model w złozeniu. Jeden mankament zle odlane zawieszenia łamią się. Bo jak już spieprzysz model to będziesz wiedział że to tylko 50 zł a nie jak inaczje 100zł lub wiencej.

Jak masz jeszcze jakieś pytania to zrub liste a ja już ci jakoś sprubuje to przyblizyć.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez djinn » środa, 5 mar 2003, 00:20

Dzieki serdeczne :)

Mam jeszcze zapytanie dotyczace malowania. Otoz zastanawiam sie nad aerografami, widzialem w cennikach ze stoja od 50 w gore........ Myslalem nad zestawem Aztec ( http://www.ehobby.pl/show_product.dhtml ... ct_id=2186 ) albo cos podobnego w cenie do 150zl. Widzialem takie za okolo 50 zl ale nie wiem czy to sie oplaca, moze lepiej zainwestowac tak na poczatek ??

Z tego co wyczytalem do tej pory na tym forum to niektorzy z was uzywaja farb w sprayu. Czy to jest jakos wygodniejsze, a moze tansze ?? Wiem tez ze sa problemy zew sciagnieciem odpowiedniego koloru farby i czy da rade tak wymieszac aby byla do aerografu czy tylko w sprayu ??

Myslalem nad malowaniem pedzlami ale wydaje mi sie ze to zda egzamin jedynie przy malych elementach a przy wiekszych powierzchniach bedzie to wygladac nieestetycznie.

Z gory dzieki za jakiekolwiek porady i podpowiedzi, sadze ze jak zakupie i skleje swoj pierwszy modelik to cieszyc sie bede jak male dziecko :), bez wzgledu na precyzje wykonania, co przy moich lekko "zdelirkowanych" palcach moze byc jak najbardziej na miejscu :)
djinn
N2

Postprzez **FanKuzaja** » środa, 5 mar 2003, 15:35

A wienc tak jeżeli chcesz zaczynać od składania modeli i dopiero zaczynasz djinn to proponował bym ci się narazie zabrac za spreye ponieważ jest to owiele tańsze od aerografu. Średnia cena spraye to sie wacha do 12 zł do 20 zł zalerzy jaki producent. Tak czasem bywa problem z dostaniem pewnych odcieni jak narazie z jakim sie spotkałem probleme to dostanie Farby Subaru lecz poszedłem na spryt i dorobiłem lakier u lakierniczka.

A jeśli chcesz się bawić w aerograf to musisz pamientać ze ten link co podałeś to jest tylko cena samego pistoletu z jednym zbiorniczkiem do farby. Aerograf składa się z 3 elementów pistoleta lakierniczego przewodu pod cisnieniem i kompresor, najdroższe w tym wszytskim jest kompresro nie ma sie co oszukiwać ale są dwie firmy robiące kompresory Italeri i jeszcze jakaś jedna firma i cena wacha się od 200zł do 1200zł zalerzy do jakich celów będziesz wykorzystywał aerograf.

Ja sam używam aerografu , a kompresor mam zrobiony własnoręcznie.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez Max9 » środa, 5 mar 2003, 18:22

**FanKuzaja** napisał(a):Ja sam używam aerografu , a kompresor mam zrobiony własnoręcznie.

Złota rączka z Ciebie :D

A ile kosztowało dorobienie farby u lakiernika? Chyba nie policzył jak za normalną usługe.
Max9
A5

Postprzez djinn » środa, 5 mar 2003, 20:25

Jesli chodzi o kompresor to widzialem puszki roznych rozmiarow z powietrzem pod cisnieniem, zastanawialem sie na ile taka duza pucha wystarcza ?? FanKuzaja: moze probowales tego ??

A ten kompresor z czego zrobiles ??
djinn
N2

Postprzez **FanKuzaja** » środa, 5 mar 2003, 22:35

Do Max9

Nio niestety nie miałem żadnej ulgi taryfowej za 60 ml farby zapłaciłem prawie 160 zł. Jak Narazie mi o wystarczyło na 2 modele i zostało jeszcze z 20 moze 25 ml.

Do Djinn

Niestety mam Dlaciebie złą wiadomość zaczynałem od tego lecz jak szybko to kupiłem tak szybko pozg*** w kont. Ma to pare wad 2 szczegulne to są ze niewiesz kiedy ci się powietrze w puszczce skończy a druga to taka ze daje nieruwnomierne cisnienie . Puszka moze wystarczy ta 400 ml na 6 do 7 minut pstrykania.

A kompresor został zrobiony z kompresora od loduwki pużniej do tego jest zbiornik zbiornik jest z Zbiornika po 4 kg gaśnicy potem jest odolejach reduktor ciśnienia zabezpiecznie przed rozerwaniem butli czyli zawur bezpieczeństwa i włończnik i wyłoncznik moze jak będe miał za jakiś czas cyfre to zrobie jedno lub 2 fotki mojego kompresora a waga całego tego cuda to tylko 23 kg. :wink:
**FanKuzaja**
A6

Postprzez djinn » czwartek, 6 mar 2003, 00:45

FanKuzaja: To niezly z ciebie konstruktor :)

A tak w ogole to podsunales mi niezly pomysl .... mam znajomego ktory pewnie bylby w stanie zrobic taki komprezor, moze udaloby sie jakos zredukowac gabaryty i MASĘ !!!!!!!! Kompresor z lodowki mozna latwo zalatwic a i z osprzetem tez nie powinno byc problemow .... tylko jakie tam masz cisnienie na reduktorze (z obu stron) ?????? Czy wystarczy zbiornik o poj ok 0,5 litra czy bedzie za maly ???

Jak cos zaczne kombinowac to dam znac tylko nagram temat i zbire kase na osprzet, moze udaloby mi sie troszke pochandlowac:) :) :)
djinn
N2

Postprzez **FanKuzaja** » czwartek, 6 mar 2003, 13:51

Nio i dziś się pozyczyłem aparaciczka wienc wszytskich zainteresowanych fotkami i jak wyglonda muj kompresor proszeni sa o podanie wp na prywatnym. :wink: :wink:

Są tylko 2 foteczki wiencej mi sie niechiało robić :wink:
**FanKuzaja**
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo