A może tak kanalik o modelarstwie WRC-ów???????

rajdowe i nie tylko... ale lotnicze, to raczej nie tu ;-)

Moderator: SebaSTI

Postprzez WRC » poniedziałek, 11 lis 2002, 18:35

ehhh mój Focus nie jest aż tak dokładny :) Ale może kiedyś będę robił to lepiej :D
WRC
N3

Postprzez **FanKuzaja** » poniedziałek, 11 lis 2002, 21:23

Właśnie 10 minut temus został jak narazie skonczony pilot Pettera Solberga ale jeszcze pozostało naklejenie naklejek niekture wikolsci 0,5 x 0,5 mm. Jak jutro znajde czas to złoże Pettera Solberga ale to oczywiście sie okaże jak będę stał z czasem.

Powodzenia Modelarząm zyczę.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez marcin » środa, 27 lis 2002, 20:48

modelarze śpicie?????????????????
marcin
A5

Postprzez WRC » środa, 27 lis 2002, 22:27

śpie, bo nie mam koloru TS-51 i nie moge skończyć mojej FOKI...
WRC
N3

Postprzez **FanKuzaja** » piątek, 13 gru 2002, 23:40

Witam Witam

Praktycznie po miesiacu czasu znowóż o to zabrałem sie za Subaru .

No nareszcie doczekałem się jakiegoś luzu praktycznie już ocenki wystawione ołówkiem , a winc można się zabrać za coś przyjemnejszego.

A wienc dziś około 16 otoworzyłem pudełko po zdmucnieciu dość grubej warstwy kurzu. Znów siegnołem do planu i otórz co za nastepne musiałem się zavrac to za złozenie klatki a wienc po krutkich ogledzinach zabrałem się do pracy bardzo staranie i powoli wycinałem elementy z wypraski.

A wienc zavrałem się puznje do obpiłowywania Klatki . Po krutkim czasie zaczołem przykładac elementy na cucho czy pasują i czy nie trzeba coś poprawić w nich nie przypiłować.

Po poskładaniu na sucho zaczołem skaładac gurną cześć jklatki po złozeniu została nałozona szpachla i po jakimś odzczekaniu 20 minut zaczołem szliwować szpachlę na łonczeniach klatki aby uzyskać efekt jak by klatka była w całości (pospawana). Po oszlifowaniu i wygładzenia powierzchni i uzyskania krztałtu rury, przygotowywałem się do rozmieszania farby by mudz pomalować juz gotową klatkę.

Na sam początek psiknołem aerografem na kartkę sprawdzajonć na rozrzut farby i czy końcówka nie jest za gruba po krutkich oglendzichach doszedłem ze trza zmienić z 0,2 mm na 0,1 mm dyszę po tej czyności zaczołem malowac klatkę. Klatka została pomalowana dwa razy aby jak najlepszy efekt uzyskać . W czasie gdy klatka schenła pod kaloryferem zabrałem się za montowanie deski rozdzelczej oraz inych elemntów kture znajduja się w kokpicie a są nimi ( gaśnica bak paliwa zapasowa koło podkładki pod nogi z karbowanego plastiku ) na konieć zostały wklejone fotele kubełkowe. Gdy Klatka już wyschła zabrałem się za zmontowanie jej i zapiencie pasów do klatki z modelu Hasegawy( zabrałem je z Focusa 00 ) Na koncu pasy spiołem gdy Pilot i Kierowca byli na swoim miejscu i na tym zakonczyła się moja praca o około 20 godziny.

Pozdrowionka dla wszytskich modelarzy.

Trud i cierpliwość to 100 -u % sukces.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez Kusch » niedziela, 15 gru 2002, 11:37

W jaki sposób zabezpieczac kalkomanie ? czy mozna na model z naklejoną kalkomanią polożyć lakier bezbarwny?
Pijąc w pracy oszczędzasz czas dla bliskich.
Kusch
N1

Postprzez Kusch » niedziela, 15 gru 2002, 11:37

W jaki sposób zabezpieczac kalkomanie ? czy mozna na model z naklejoną kalkomanią polożyć lakier bezbarwny?
Kusch
N1

Postprzez **FanKuzaja** » niedziela, 15 gru 2002, 20:34

O jaki sposób ci chodzi zabezpieczenie naklejki (kalkomani) przed schodzeniem??

Jeślichodzi o lakier bezbarwny nie polecam kładzenia lakieru bezbarwnego na Kalkomanię ponieważ lakierowi niewiem co się dzeje ale powoduje że naklejka się mnie i wyglonda jak by się miała zaraz złuszczyć lub odklejić.

Jedynego producenta jakie robi kalkomanie i wytrzymuja polakierowanie bezbarwnym to Kalkomania Firmy Revell. Jest to producent który zajmuję się bardzaj produkcja samochodów cywilnych , Ciężarówek, Samolotów , Statków itd.

Jeśli chodzi o naklejanie Kalkomani to polecam pierw rozgrazc tak do 30 C stopni i nakładac kalkomanię która została skompana w ciepłej wodzie. Ten zabieg spowoduje że naklejka nie będzie odchodzić anie się złuszczać lub coś innego co się miało by znią dziać.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez Kusch » poniedziałek, 16 gru 2002, 19:34

Dzięki.Pytam ponieważ składałem kiedyś samoloty najnowszy ma dokładnie 10 lat i kalkomania sama schodzi i wygląda okropnie.Chcę zacząć składać modele 1/24.Tylko nie wiem jak w Tamiyi wygląda sprawa jakości kalkomani.
Kusch
N1

Postprzez **FanKuzaja** » poniedziałek, 16 gru 2002, 20:16

Co do kalkomani Tamiyi to jest to firma produkujaca praktycznie najlepsze kalkomanie poza Revellem .

Powiem tak że modele tamiyi to jest jedną z dóch najlepszych producentów modeli WRC i inych typów , Tamiyia wspułpracuję z firmą Hasegawa.

Ale niestety ceny obydwóch firmy zaczynajom się od 90 zł w górę nawet do 160zł takie są ceny w Krakowie niewiem jak gdzie indzje wiem ze w katowicach sa bardzo tanie modele.

Jesli macie jakieś pytania to piszcie
**FanKuzaja**
A6

Postprzez WAPNO » czwartek, 26 gru 2002, 11:35

Słuchajcie. Nie moge nigdzie znaleźć odpowiedników takich farb tamiyi (Potrzebuję je w pactrze, ewentualnie w humbrolu):
TS-50
X-31
X-32
XF-8
XF-55

Bardzo proszę o SZYBKĄ pomoc :)
WAPNO
A6

Postprzez **FanKuzaja** » czwartek, 26 gru 2002, 12:06

Do Wapno.

Potrzebujsz odpowiedniki tych farb w spray czy może w puszczeczkach.
Niewiem czy masz zamiar malowac czenśc lementów pędzlem czy też sprayem albo aerografem jeśli go posiadasz ja mam dwa odpiwedniki tych farb zakupiłem w Krakowie a 2 inne zamuwiłem z jakiejś stony już nie pamientma. A najwążnejszy lakier czyli granaowy metalic Orginal Subaru dorobiłem sobie 60 ml za cene prawei 160 zł.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez WAPNO » czwartek, 26 gru 2002, 12:19

Potrzebuję w puszkach (lub flaszeczkach jak pactra :) ) bo mam aerograf. Podaj mi jak możesz odpwoiedniki. Za 160 jakoś nie mam ochoty dorabiać :lol: wolę trochę poszukać :).
WAPNO
A6

Postprzez **FanKuzaja** » czwartek, 26 gru 2002, 14:40

Jak coś mogę sie w Krakowie popytać za odpowidnik Orginalnego Koloru Subaru o podbnym odciuniu lub mieszance odcieni kolorków. Ale nie obiecuje że załatwie musze wpaść do 2 najwienkszych sklepów w Krakowie.
**FanKuzaja**
A6

Postprzez WAPNO » czwartek, 26 gru 2002, 15:57

Jak by się dało to super :). ja jeszcze jutro u mnie zobacze może będzie.
WAPNO
A6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo