!!! COLIN MCRAE RALLY 4 !!!

oczywiście tylko rajdy, wyścigi i tp ;-)

Moderator: SebaSTI

Postprzez !ADI! » poniedziałek, 16 cze 2003, 23:57

No to może być powód.
Ale te najnowsze PC na pewno wyprzedzają PS2 techniką i możliwościami graficznymi.

Więc mam prośbę, może w tej kwestii wypowie się jakiś światły rajdowiec mający pojęcie o emulowaniu PS2 na PC.

PLISSSSSS

:roll:
!ADI!
S1600

Postprzez Gustaw » czwartek, 3 lip 2003, 10:46

Polecam, bo wreszcie mozna zobaczyc jak to sie rusza:
ftp://psx_ftp:psx@psx.net.pl/download/Colin McRae Rally 4_1.avi
Grafika baardzo podobna, engine też wygląda na podobny, czyli cały sekret tkwi w......modelu jazdy :?: :?: :?:
Módlmy sie aby tak było :wink:
Colin, simply the best
Gustaw
A5

Postprzez tomas » piątek, 4 lip 2003, 12:09

kilka nowości odnośnie gry - http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=9183

mój komentarz? jak to zwykle bywa z hitami, na początku zapowiadane są jedynie na konsole i dopiero ma kilka miesięcy przed premierą wersji PC producenci potwierdzają wersje PC, przykład? Midtown Madness 3, RalliSport Challenge, Tony Hawk's Pro Skater 4, Need For Speed Hot Pursuit 2... wszystkie te gry były zapowiadane wyłącznie na konsole, a jak się później okazało wszystkie te gry wyszły lub wyjdą w niedalekiej przyszłości na PC. kiedy na rynku pojawiły się konsole nowej generacji tj. PS2 i XBOX, przewyższały one swoimi możliwościami najszybsze komputery, ale dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej i to w wersjach na PC grafika jest lepsza [Colin McRae Rally 3, TOCA Race Driver....]
tak więc na wiosne 2004 możemy sie spodziewać CMR 04, taką mam przynajmniej nadzieję...

*add*

pojawiły się nowe screeny. na pewno wielu ucieszy się z faktu obecności w grze.... Peugeota 206!
oto link - http://gry.wp.pl/core.html?filtr=0,0&x=nowinki,10,7920
brawura to nie odwaga - (c) extreme.pl | gg:6662113
tomas
A5

Postprzez żółtodziób » piątek, 4 lip 2003, 16:13

!ADI! i wartek: emulowałem kiedyś na piecu konsolę PS 1 i mimo że w wymaganiach stało że wystarczy CD 16x, procesor 400, karta 16 MB a jak miałem CD 48x, kartę 32 MB i procesor 433 to osiągałem prędkości 5-10 fps... PS1 była archaicznym sprzętem, nie wiem czy moca obliczeniową dorastała do pierwszego Pentiuma, ale trzeba wziąć pod uwagę że konsola ma więcej wolnych zasobów sprzętowych. Komp musi dźwigać system operacyjny, na bieżąco musi przetwarzać dane z konsolowych na piecowe, polecenia z piecowych na konsolowe, i dodatkowo musi jeszcze obsługiwać grę, czyli wyświetlać grafikę, reagować na komendy... Słowem musi być kilka razy mocniejszy żeby płynnie zaemulować konsolę. Żeby poprawnie zaemulować PS1 trzeba by mieć na moje oko przynajmniej PIII 800 albo mocniejszy. PS2 ma procesor 300 MHz, ale kartę graficzną uwaga: 150 MHz do tego 32 MB pamięci ram, może sypać rozdzielczością 1280 x 1024, PS1 chodziło w rozdzielczości 320x 200, a więc mizeria, przeszło 20 razy mniej pikseli niż PS2 i przeciętny dzisiejszy komp... Nie wiem i nie próbuję zgadywać jaki mocny musiałby być piec żeby zaemulować PS2 skoro PII 433 zupełnie nie radził sobie z kilkukrotnie słabszymi rzeczami. Tak więc problem nie leży w oprogramowaniu, bo takowe jest dostępne, tylko w tym że emulator pożera dużo zasobów sprzętowch.

Poza tym nie zawsze emulator będzie działać, to są programy pisane przez pojedynczych hackerów, ewentualnie przez małe grupy, nie jest możliwe żeby w każdej konfiguracji sprzętowej działało to prawidłowo, na pewno przewidziane jest tylko kilka najpopularniejszych chipów głównych graficznych i dźwiękowych. Wiem że Bleem (emulator PS1) był pierwszym emulatorem który wykorzystywał możliwości akceleratorów graficznych do obróbki grafiki konsolowej (wcześniej karta graficzna tylko wyświetlała, a całą pracę wykonywał procesor) ale tylko w przypadku chipów NVidii (wtedy były to tylko Rivy, TNT i TNT2).

Jeśli jednak ktoś zamierza mimo wszystko składać full wypaśnego kompa, np. z dwoma P4 3,5 GHz to mogę go zmartwić bo Sony już szykuje PS3, już zaprezentowali chipa który ma ją napędzać, więc za jakiś czas znowu wyjdą gierki których PC nie pociągnie.

Emulowanie w dzisiejszych czasach jest już tylko sztuką dla sztuki, z punktu widzenia finansowego bardziej opłaca się kupić konsolę niż rozbudowywać piekarnik pakując w niego kilka tysięcy złotych, zwłaszcza że używane PS2 chodzą już za możliwe do zaakceptowania pieniądze. Mnie się udało kupić bardzo tanio rok temu za 800 PLN, była mało używana, miała kartę pamięci, nie była przerabiana (ostrzegam przed przerabianymi bo mają zarżnięte lasery, wszelkie chipy powodują przyspieszone zużycie lasera) miała tylko zakurzony laser przez co nie czytała niektórych płyt, ale po wyczyszczeniu chodzi jak marzenie. do tego jeszcze koleś dorzucił kilka gier. Nie będę jej przerabiał, bo przeróbka kosztuje 300 PLN i zaowocuje padniętym laserem po pewnym czasie, gram tylko w dobre symulatory rajdowe i wyścigowe więc na jedno by wyszło bez względu na to czy dałbym przerobić czy kupowałbym oryginalne używane gry, zwłaszcza że miałem okazje widzieć jak ci rzeźnicy obchodzą się ze sprzętem który przerabiają, ścierają oznaczenia scalaków (żeby później nie dało rady zrysować sobie schematu i nie otworzyć konkurencyjnej działalności) normalnymi pilnikami do metalu, powiedziałem takimu jednemu że równie bezpieczne byłoby zmywanie ich słoną wodą...
żółtodziób
A8

Postprzez tomas » piątek, 11 lip 2003, 21:45

wracając na chwilkę do konsoli. znalazłem ciekawą ofertę - link
szkoda, że wyjeżdżam we wtorek i nie mam kasy, bo gdybym miał to brałbym tą konsolę, do warszawki mam blisko, więc mógłbym ją u własciciela sprawdzić, szkoda :(
tomas
A5

Postprzez LIPciu » piątek, 11 lip 2003, 21:55

fajna zabaweczka ale ten chłop i tak duzo chce za nią pieniędzy.
LIPciu
A5

Postprzez tomas » piątek, 11 lip 2003, 22:19

LIPciu napisał(a):fajna zabaweczka ale ten chłop i tak duzo chce za nią pieniędzy.

to dziewczyna ;) a pozatym to wedłóg mnie wcale nie jest tak dużo, zwarzywszy, ze sprzęt jest w dobrym stanie. ostatnio kumpel kupił urzywanego "plejaka" [tak on na to mówi] za 700, bez gier, bez przeróbki.... a nowego można kupić za 800.....
tomas
A5

Postprzez LIPciu » piątek, 11 lip 2003, 22:30

tomas spoko ale stałem dwa lata na balicach w krakowie (taka giełda "komputerowa" :P) i wierz mi że playa 2 można kupić duzo taniej
LIPciu
A5

Postprzez tomas » piątek, 11 lip 2003, 22:34

być może, nie mówię nie. sam miałem kiedyś okazję kupić konsole za 400pln, używana, ale w dobrym stanie. dlaczego nie wziąłem? nie widziałem wtedy zalet konsoli, dlaczego tak tanio[ przynajmnie dla mnie]? bo konsola chyba kradziona była, a wież mi, takim którzy kradną, naprawdę cholernie na kasie zależy. jak się później okazało, tą konsolę kupił jeden koleś z osiedla, za 350 i jest bardzo zadowolony, też bym był ;)
tomas
A5

Postprzez żółtodziób » sobota, 12 lip 2003, 10:46

tak panowie, tylko jest jeszcze jeden haczyk: jak kupujesz nową konsolę to nie ma ona karty pamięci a więc żeby nadawała siędo użytku to jeszcze trzeba wywalić 150 czy 200 PLN ekstra (potrzebna jest karta do PS2, PS1 też działa ale jest za mała, ma jakies śmieszne paręset KB, ta do PS2 ma 8 MB, swoją drogą to też złodziejstwo, za takie groszowe ilości pamięci tyle kasy bulić, lepej gdyby można było podłączyć jakiś stary twardy dysk, powiedzmy 100 MB) używane na ogół mają karty pamięci i do tego jeszcze jakieś gry. Tutaj za 700 PLN jest karta pamięci i GT3, czyli gdyby sobie odjąć ceny tych rzeczy w sklepie wychodzi że za konsolę chce gościówa 400-450 PLN, jeśli nawet wziąć pod uwagę ceny komisowe to i tak trzebaby na grę i kartę wywalic jakieś 150 PLN minimum. Jesli ktoś więc sprzedaje PS2 za 400 PLN to raczej bez wyposażenia, czasem jest tak że wyposażenie sprzedał wcześniej bo potrzebował szybko kasy. 700 PLn to uczciwa cena, nie żadna superokazja, ale za dużo też nie, mimo że od przemytników można kupić nówkę za 800 PLN. Od przemytników nie radzę kupować, bo oni nie dają żadej gwarancji, to znaczy dają, ale niemiecką francuską albo jeszcze dalszą... Bardziej opłaci się zabulić za naprawę na miejscu niż jechać do reichu żeby ją naprawili... Używany sprzęt jest albo jeszcze na gwarancji, albo dobrze sprawdzony, tzn. jeśli nic się z tym nie stało w czasie trwania gwarancji to już będzie chodzić, komputery mają to do siebie że jak coś się nie spali w pierwszym okresie użytkowania (wyjątkiem sa dyski twarde ale takowych konsola nie posiada) to potem chodzi tak długo aż nie zestarzeje sie moralnie...
żółtodziób
A8

Postprzez tomas » sobota, 12 lip 2003, 11:21

żółtodziub: zgadzam sie z tym co napisałeś. chodzi jednak o to, że w licytaci do której podałem linka, ta dziewczyna w tej chwili sprzeda konsolę za niewiele ponad 500pln a nie 700 więc wedłóg mnie to jest bardzo dobra cena. a tak na marginesie to dzisiaj byłem na giełdzie w warszawie dowiedzieć się ile by dali chłopaki za mojego starego snesa :D z siedmioma grami powiedział gościu, że da 50pln..... :(
tomas
A5

Postprzez Gustaw » czwartek, 17 lip 2003, 23:10

pod tym: http://www.worthplaying.com/article.php?sid=11699 linkiem znaduje sie troche nowych fantastycznych screenow z CMR4 oraz najwazniejsze info na temat gry, krotko mowiac: bedzie naprawione wszystko co jest zjebane, poczawszy od auta skrecajacego wokol kijka wbitego w srodek askonczywszy na opcji custom rally i wszystkich setupach :D :D :D to sa oczywiscie obietnice, ale mysle ze tym razem beda spelnione, bo jakby spieprzyli kolejna czesc gry to by im wpadl do biura 747 :wink: przypomina mi to taka idealna trojke, bezbledna, na ktora wszyscy czekalismy tylko jest jeden DUZY problem, narazie nie pisneli ani slowa o robieniu gry na na PC, jednak nie wierze zeby nie wyszla na PieCa poniewaz to zawsze dodatkowe $$$ dla nich, wszystkie poprzednie czesci byly na PieCa a pozatym Codies robia bardzo duzo gier na PieCa i wiekszosc konsolowych tytulow jest na pc. jednak szczerze mowiac gdyby mial ps2 to bym to mial w dupie :wink:
pozyjemy zobaczymy, a jesli zobaczymy to napewno nie wczesniej niz w przyszle wakacja (pc)
Colin, simply the best
Gustaw
A5

Postprzez !ADI! » czwartek, 17 lip 2003, 23:28

Do czasu aż nie będą mieć licencji od FIA albo Richardsa to nic lepszego nie wymyślą.
A ciekawe jak tam konkurencyjne projekty: Richard Burns Rally i eXpand Rally? Co tam jest wymyślone, bo od pewnego czasu jest cisza w eterze.
!ADI!
S1600

Postprzez Gustaw » wtorek, 29 lip 2003, 12:28

polecam ciekawa lekturke http://psx.net.pl/txt/fl-25.htm zwala z nog :shock: :shock: :shock: ta konsola mi sie bedzie snic po nocach i gdybym mial za co to napewno bym kupic wrc2+cmr4+ps2 a na kompie to bym mogl tylko czytac net, forum ak. :P i sluchac mp3
mamo! mamo! kup mi playstation2!
Colin, simply the best
Gustaw
A5

Postprzez !ADI! » wtorek, 29 lip 2003, 13:21

Nie można zapomnieć, że zdaniem każdego wydawcy nowej gry będzie ona rewolucyjna.
A nie sądzę, żeby Codemasters zrobiło grę super trudną. Bo kto by im w to grał. Liczę że ten tryb "expert" to może być coś ciekawego, jeśli nie przesadzą w innym kierunku.
Ale jeśli Colin 3 jest wersją BETA dla Colina 4, to ta gra może być ciekawa.
!ADI!
S1600

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry komputerowe