Colin McRae Rally 3

oczywiście tylko rajdy, wyścigi i tp ;-)

Moderator: SebaSTI

Postprzez marcin » niedziela, 15 cze 2003, 11:21

1. Pilotaż w Cmr3 jest moim zdaniem lepszy od tego w dwójce. Nie ma już nieopisanych zakrętów i pilot prawie nigdy się nie spóźnia z komendami. Głos jest mniej zniekształcony ale nie wiem czy to jest zaleta czy wada bo w końcu jadąc prawdziwą rajdówką pliot mówi przez intercom, to raczej głos powinien być trochę zniekształcony :wink: .
2. Z tego wszystkiego zapomniałem jaki jest system :oops: :oops: Z tego co pamiętam to 6 jest to zakręt przejezdzany najszybciej a 1 najwolniej. Ale ręki nie dam sobie obciąć :D
3. Dźwięk Focusa moim zdaniem został troszke poprawiony. Inne auta brzmią bardzo fajnie np. Misiek evo 7 ma piękny głosik. Dużą rolę odgrywa też karta dźwiękowa pomimo że nie mam najlepszej, to jak sie podłączy niezłe głośniki to aż chce się słuchać :P

Nie wiem kiedy wygram mistrzostwa bo ku mojemu zaskoczeniu wcale nie jest aż tak łatwo wygrywać nawet na najniższym poziomie trudnosci. Muszę jeszcze dużo poćwiczyć bo np.szwecja sprawia mi wiele trudnosci :?
marcin
A5

Postprzez qbus » niedziela, 15 cze 2003, 12:49

Marcin ja jeszcze :)
a zagraj na suchym asfalcie bo jak mi wiadomo japonia jest w deszczu... i na szutrze zrób to dla kolegów :D
qbus
S1600

Postprzez wartek » niedziela, 15 cze 2003, 14:36

ja powiem ze z gry cieszylem sie do zakonczenia ostatniego odcinka, ostatniego rajdu trzeciego sezonu na very hard, pokazalo mi sie jakies poziom plus plus, game over i kilka tapet - 3 razy zdobylem mistrzostwo swiata w sumie przegralem chyba 4 (na 18) rajdy wiec naprawde nie wiem czemu game over ;)
samochodow jest kilka nowych m.in. ford transit, mitsubishi pajero i kilka cywilnych wersji rajdowek, podobno jest czołg ale ja go nie odkrylem

powiem szczerze ze zniechecilem sie do tej gry, bo niby po co w kolko jezdzic po te same czesci i upgrady, ktore znikaja i znowu mam o nie walczyc? troche bez sensu, w 2 dla przyjemnosci odpalalem pojedynczy rajd i bylo cacy a tu sie zalamalem
wartek
N2

Postprzez Wilu » niedziela, 15 cze 2003, 14:49

masz rację, gra przez swoją formułę daje radość tylko przez jakiś tydzień a później już nie ma w co grać, i to jest jej podstawowa wada. oby programiści wyczuli klimat i w 4 coś formułę gry rozbudowali chociaż do poziomu colina 2 bo nie wróżę tej gierce przyszłości jeśli takie motywy będą generować.
Wilu
N4

Postprzez rally_fan1 » niedziela, 15 cze 2003, 17:01

Marcin:mam jeszcze takie pytania:

1. czy w lancerze i subaru(tej N-kowej),jako że są to 4-drzwiowe sedany można otworzyć(urwać)tylne boczne drzwi i naruszyć klapę od bagażnika(tak,żeby się otwierała) :?:

2. co się dzieje jak jedziesz w trybie championship(zresztą rajdu się inaczej nie da jechać :( )i uszkodzisz samochód w sposób nie pozwalający ukończyć rajdu :?: czy w takim przypadku masz po prostu 0 punktów za ten rajd :?: a i czy trzeba ukończyć rajd na punktowanej pozycji,czy też można ukończyć go bez punktów i przejść do następnego :?:
rally_fan1
N3

Postprzez marcin » niedziela, 15 cze 2003, 20:48

Qbus: Testowałem na OS-ie szutrowo-asfaltowym i:
Jadąc Miśkiem evo 7 objechałem Focusa WRC o 8 sekund :!: :!: :!: :twisted:
A jadąc Punten s1600 miałem 27 sekund straty do Foki WRC :D

Rally_fan1: Otworzyć tylnych drzwi w N-ce jak narazie mi się nie udało ale tylne klapy się otwierają.
Jak narazie jedyny raz nie ukończyłem rajdu bo jechałem na zapasówce i złapałem kapcia i nie możliwe było dojechanie do strefy. Otrzymałem 0 punktów za ten rajd.
marcin
A5

Postprzez Hultay WRC » niedziela, 15 cze 2003, 21:16

Marcin: w jakim stopniu można regulować samochód i czy to prawda, że podczas strefy serwisowej nie można wybierać częsci do naprawy (po prostu wjeżdżasz do serwisu i oddajesz brykę mechanikom) ? Jaki jest twój ulubiony widok kamery(czy da się skutecznie jeździć z widokiem od środka)?
Hultay WRC
A6

Postprzez marcin » niedziela, 15 cze 2003, 21:32

O ile ma się częsci :) to można w dosyć dużym stopniu regulować auto. Wjeżdżając do serwisu mechanicy sami dokonują napraw ale muszę przyznać że robią to bardzo dobrze i większosć poważnych awarii usuwają. Mój ulubiony widok to widok zewnętrzny (za autem). Od zawszę na takim jeżdże chociaż czasami też na widoku zza kierownicy. Moim zdaniem jeżeli ktoś lubi kierować ze środka :wink: to może uzyskiwać bardzo dobre czasy gdyż widok jest dobrze zrobiony. Nawet najczęściej na tym widoku pobijam własne rekordy i muszę się zastanowić czy czasem nie przeżucić się na ten widok :P :wink: .
marcin
A5

Postprzez tomas » niedziela, 15 cze 2003, 21:49

dostałem grę w swoje ręcę i postaram się w skrócie napisać o wrażeniach z pierwszych godzin gry [jeżeli to wogóle kogokolwiek interesuje :wink: ]

wstęp
gierka zajmuje na dysku ponad 3gb i to zrobiło na mnie duże wrażenie. gra była zapowiadana jako wielki hit. reklamy i pochwał nie można było ominąć.
grafika i dźwięk
graficzka wedłóg mnie stoi na bardzo dobrym poziomie. najlepiej zostały odwzorowane samochody i kurz :twisted: kurz jest zrobiony naprawdę super. to co mnie bardzo zawiodło to tak zwany splash. woda ogólnie jest zrobiona dobrze, ale przy przejeździe przez wodę, splash wygląda starsznie ubogo. dźwięk samochodu jak to bywa w grach niewiele ma wspólnego z prawdziwym dźwiękiem silnika :( wiem, wiem czepiam się ;) dźwięk ujdzie w tłumie, na pewno wiele zalezy od karty dźwiękowej - w moim przypadku było w miare przyzwoicie, ale i tak silnik wydaje z siebie dźwięk podobny do kosiarki :lol:
fizyka, realizm, model uszkodzeń
fizyka jazdy zawsze była mocną stroną serii. nie była ona realistczna, ale samochód wchodził w zakręty poślizgiem i było fajnie. tak jest także w trójce. nie jeździłem nigdy WRCem więc nie wiem jak zachowuje się takie auto na mokrym asfalcie czy śniegu. generalnie model jazdy jest trudniejszy niż w cmr2. bardzo nerwowy w demie, w pełnej wersji jakby troszke uproszczony, samochód ma większą przyczepność. pomimo tego i tak ciężko jest utrzymać samochód na drodze jadąc jednocześniej bardzo szybko. do sposobu sterowania trzeba się przyzwyczaić. o modelu uszkodzeń było głośno. w stosunku do dema nie zieniło się chyba wiele. model jest dobry, ale czasami potrafi doprowadzić smiechu: po hopce w australii źle wylądowałem, zaliczyłem kilka dachów. drzwi się pootwierały, zderzak przedni odpadł, maska podniosła się do góry, straciłem bieg 4,5 i 6. super, o to chodzi! inny odcinek, inny rajd. jadę bardzo szybko, około 170km/h, uderzam centralnie w drzewo i.... i nic. jadę dalej.... :evil: :evil:
trasy, samochody....
trasy w grze są różne, jedne bardzo dobre, kręte, wąskie, zdradliwe, ciekawe; inne natomiast szerokie, szybkie i strasznie nudne, monotonne. nie znam jeszcze wszystkich rajdów, dopiero trzy z ośmiu zdąrzyłem przejechać i bardzo dobre wrażenie zrobiłą na mnie hiszpania, zwłaszcza odcinek numer 4. bardzo zawiodła mnie finlandia, asfalt, stosunkowow mało hopek i brak fińskiego klimatu :( samochodzikow jest sporo, aczkolwiek aby mieć dostęp do wszystkich trzeba po kolei przchodzić mistrzostwa. każdy samochód prowadzi się inaczej, każdy z nich wydaje inny dźwięk.
championship...
w trybie mistrzostw mozna wystartować jedynie focusem 02 ciekawym dodatkie są częście. po sukcesach na odcinkach systematycznie przybywa nam nowych części takich jak opony, nowa klatka czy mocniejszy silnik. fajny bajer, ale po zakończeniu mistrzostw wszystko jakby znikało [to wiem z wypowiedzi innych :wink: ] przed odcinkiem widać samochód stojący na PKC. widać także samochód jadący przed nami, nareszcie ktoś o tym pomyślał. jednak to wszystko to tylko bajery które nie mają wpływu na właściwą rozgrywkę.
na pewno nie napisałem o wszystkim co jest godne wspomnienia, ale piszę ten tekst bez wcześniejszego przygotowani i jestem zmuszony improwizować :wink:
mimo wielu pozytywnych aspektów gry, czuję pewien niedosyt. fakt, że narazie spędziłem z grą dopiero kilka godzin, ale już teraz wiem ,że ta gra to nie jest to czego się spodziewałem. codi's zapowiadało i obiecywało naprawde wiele i niestety niewszystko okazało się prawdą :( gra jest bardzo dobra, ale do ideału brakuje jej jeszcze sporo, wedłóg mnie.

powyższy tekst nalezy traktować jako luźne myśli na temat gry i jest to wyłącznie moja opinia. za formę tekstu przepraszam. nie chciałem pisac recenzji tylko kilka spostrzeżen i opisać wrażenia jakie zrobiła na mnie gra. w rzeczywistosci nie znam jeszcze tej gry i moja opinia na temat pewnych czynników może ulec zmianie w przyszłości, po głębszym zapoznaniu się z grą.
pzdr

ps: osobiście jeżdżę na kierownicy i używam widoku z wnętrza samochodu, jest on moim zdaniem całkiem dobry, a czasy które osiągam nie są czasami na poziomie światowej czołówki, ale zdarzają się czasy z których jestem dumny :D
tomas
A5

Postprzez tomas » niedziela, 15 cze 2003, 21:56

sorka za mase błędów, ale tak to jest jak się chce szybko pisać :? obiecuję poprawę :D
pzdr
tomas
A5

Postprzez koval » niedziela, 15 cze 2003, 22:07

A mi sie ta gra jakos nie podoba ile razy mozna przechodzic mistrzostwa?? Tak jak powiedzial wartek nic z tego nie zostaje setupa auta w stages nie istnieje podobnie znikaja upgrady auta :!:

Calosc gry bardzo naciagana i dziecinna jak dla mnie. (dwie rury wydechu w WRC i punto z ALSem :D ).

Jeszcze cos - odlglos WRC brzmi jak WRC ale tylko od 6,5 tys obr do 8 tys przwedtem chodzi jak kosiarka - blech....

Nie wiem marcin ja ty sie laczyles przez siec w colina ale ja jak znalem IP hosta nie bylo klopotu (chyba ze obaj za firewallem;)
http://www.pwr.wroc.pl Obrazek
koval
N2

Postprzez kirloy » niedziela, 15 cze 2003, 22:53

Tak wiec troszke przetestowalem dostepna mi wersje Colina 3. ktora wydaje sie byc wersja finalna.
1. Jazda -> Przyjemnie, grywalnie, moglobyc lepiej ale ujdzie. Troszke irytuje strzelanie z rury w punciaku ale co mi tam. eNki faktycznie piekielnie mocne i szybkie, ale strasznie rzucaja tylem. Wlasciwie na blaszaka najlepsza gra rajdowa pod wzgledem grafy, fizyki i dzwieku w jaka gralem.

2 Trasy -> Moglo byc wiecej i ciekawiej ale i tak postep w stosunku do colina2.

3. Merytoryka - ja sie tam nie znam ale jak juz sie robi cuda ze startujacymi przed autami to czemu ich nie mijamy na trasie jak wypadna to by bylo cos gostek z OK przy drodze. Tak wiec cala strefa PKC i inne duperele mozna rozpatrywac jako ciag dalszy menusow

4.Tryby gry no to juz jest dno absolutne panowie z codemastera posluchali swoich guru od zarzadzania i wypuscili gierke ktora kazdemu po miesiacu znudzic sie musi. Olali nas i juz robia 4, a gracze znudzeni 3 juz moga na nastepne wcielenie colina kasy szukac. Co najgorsze nie zrobili nawet rozgrywki sieciowej zeby ich mizerie samemu nadrobic!!! Co ja jako gracz radze nie kupowac! olacc ich i se w NFS zagrac albo w legoRace.

Jak ktos jest wkurzony na colina3 proponuje sciagnac moja giere - co prawda to tylko na zaliczenie ( beta), i wymagania ma prawie jak colin ale po sieci jakos tam chodzi. I rekordy mozna trzaskac (29.80 moj).
Krotki opis klawisze AWSD lub strzalki reszte widac. Trasa jak to w demie jedna auta dwa. Milego grania.

http://zeus.polsl.gliwice.pl/~mlynkos/

ps: wiem ze sie troche z colinem skumuluje wydanie tego dziela ale polecam i czekam na uwagi
kirloy
N3

Postprzez wartek » niedziela, 15 cze 2003, 23:25

a mi sie wydaje ze, ze po ogloszeniu ze Colin przechodzi do citroena dopchali tylko trojke do konca, a wszystkie pomysly, to co obiecywali pakuja w czworke kontrakt z fordem podpisali wiec na koniec tekstur nie moga zmienic na xsare :)
zeby tylko colin po tym sezonie nie zmienil teamu ;)
ale nie dziwie im sie, gdyby do trojki wpakowali wszystko co mogli to czworka ktora wyjdzie za niewiele ponad pol roku (tyle ze na ps2) roznilaby sie t ylko szczegolami, a nie o to im chodzilo
szczegolnie zastanawia mnie fakt ze tak sie cieszyli ze bedziemy jezdzic po dojazdowkach i co z tego zostalo? animacja na ekranie LOADING
ja mysle ze wszystko pozmienialo sie w trakcie sezonu

ps. wie ktos moze kiedy ma wyjsc Burns Rally?
wartek
N2

Postprzez marcin » poniedziałek, 16 cze 2003, 20:31

Kurcze próbowałem prawie wszystkich ustawień i mi się auto nie chce brudzić :( Wam się brudzi?
marcin
A5

Postprzez Gustaw » poniedziałek, 16 cze 2003, 21:27

obawiam ze efekt brudzenia sie auta, jak i odbijanie sie otoczenia w lakierze oraz baardzo realistyczna woda w ktorej odbija sie otoczenie sa widoczne tylko na geforcach z seri TITANIUM czyli Ti :cry:
moze mniej zapalonym hardware'owcom wyjasnie na czym polega roznica i o co chodzi. Otoz karty GeForce 2,3 i 4 dziela sie na 2 glowne odmiany, to jest MX oraz Titanium. Wersja Mx jest tansza przez co nie posiada obslugi sprzetowej kilku bajeranckich efektow oraz przewazne (moze zawsze?) posiada pamieci sdram. Natomiast karty w wersji Titanium posiadaja wsparcie sprzetowe przez sama karte graficzna fajnych efektow i nie musi tego liczyc proc. Jest to miedzy innymi wlasnie cieniowanie wierzcholkow (pixel shader, czyli zajebiscie zrobiona woda, i chyba tez brudzenie sie auta), antyaliasing (brak "schodków") czy bumpmapping (efekt chropowatosci powierzchni, swietnie widoczny na Pro Race Driver na asfalcie) oraz pamiec DDR. Narazie najlepszy stosunek ceny do jakosci posiada wedlug mnie GeForce 3 Ti200 i ogladanie takiej zajebistej grafiki bedzie nas kosztowac conajmniej niecale 400zl.
Colin, simply the best
Gustaw
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Gry komputerowe