przez darekH » niedziela, 29 lut 2004, 22:13
No coz pogralem troszke wiecej i podziele sie swoimi spostrzezeniami, powiem na poczatku tylko ze gra niestety zawiodla mnie znowu. Z zaprezentowanego dema, mozna juz wiele wywnioskowac i jestem prawie pewny ze do modelu jazdy nie wprowadza nic juz nowego. Ogolnie na poczatku po przejezdzie nasunal mi sie Colin 1/2 ale jednak to nie to, jedynka byla jest i bedzie wzorem, do ktorego za cholere nie wiadomo czemu, codemasters nie chca wrocic. Jeszcze 2ka jako tako dawala nadzieje, ale tam z kolei wiekszy nacisk polozono na wszechobecne drifty, 3ke pomine milczeniem. Ale wracajac do 4tej odslony, to naprawde poza grafika i replayami i dodatkowymi samochodami to nie widze nic szczegolnego. OK wywalili te denerwujace obracanie sie samochodu wokol niewidocznej osi, ale nadal samochod jest nie wyczuwalny, ani na klawiszach ani na kole nie da sie odpowiednio szybko reagowac, sa duze opoznienia. Zupelnie spieprzone, samochod zachowuje sie naprawde dziwnie, plusem moze jest brak wszedobylskich poslizgow, ale na asfalcie w Japonii to jazda naprawde nie sprawia wogole przyjemnosci, samochod jest podsterowny jak swinia, i nawet nie pomaga uzycie rekawa, zero frajdy, na szutrach troszke lepiej ale co mnie dziwi to jakis taki dziwny brak mocy, ok, moc spada w poslizgu, ale najwieksza beczke mam jak staniesz na OS i wrzucisz luz, dasz full gaz to samochod rusza wolniej niz Neoplan z pod mojego przystanku, i nawet nie zamieli kolami, to gdzie te 312KM Xary??? Grafika jest OK, ale np. nie uraczylem takiego efektu jak swiecace tarcze hamulcowe ( szczegol a cieszy ) ale moze w filnalnej wersji bedzie. Poza tym czemu do dema nie dali Szwecji to ja nie wiem, tak to nie wiem czy snieg uratuje ten model jazdy, czy tak samo bedzie kiszka. Wspomniany asfalt w Japonii rzeczywiscie swieci sie jak psu jajca, no menu to jest jak 3ce tragiczne, wolno dziala i wogole siakies takie... No ale najbardziej ... ( musze tego slowa uzyc ) dzwieki w grze, nie wiem co ta Xara ma pod maska, ale chyba gdyby nagrali kosiarke mojego ojca to by byla bardziej rasowa, ALS to cos tam slychac, zmiany biegow to jakies takie jak by ich nie bylo, ogolnie wzieli dzwiek Xary FWD z 3ki cos tam zmielili i gowno wyszlo, naprawde jest dramatycznie.
Dobra cos napisze pozytywnego, o grafie juz pisalem, teraz co jest fajne w tej ogolnie zwalonej fizie, nareszcie czuc zmiane nawierzchni, na cieciach na tym blocie jest fajnie, ale co z tego jak model nie pozwala na kontrolowanie tego manewru w pelni. Trasy podobnie jak 3 ce sa nierowne ( szutrowe ) i samochod podskakuje dosyc realistycznie. Inna sprawa ze na replayach to praca zawieszenia wyglada co najmniej smiesznie, bo wyglada to jakby zamiast sprezyn byly sprezynki od mojego Zenita co nim notatki robie, koleczka podskakuja jakby caly olej z amorkow poszedl gdzies.... To chyba wszystko co wychwycilem, bo juz nie wlaczam wiecej raczej, moze jak wyjdzie orginal to sie skusze, bo narazie jest kiszka, aha co do setupu samochodu, to nie rozumiem czemu zniklo regulowanie mocy pomiedzy osie, i regulacja sily hamulca, no i czemu nie ma do cholery mozliwosci wyboru dowolnej gumy ( jak chce jechac na slicku po lodzie to moja sprawa ).
No i tak poza tym to ja chce gry z trasami Monte , w jedynce sa to najlepsze odcinki, i dziwie sie ze potem ich nie dawali.Ehh
To na tyle, ale sie rozpisalem, aha na koniec gra chodzi plynnie w 1280 na moim 9500Pro co sie jej chwali, ale zeby to mialo jakies znaczenie. Mam nadzieje ze RBR mnie tak nie zawiedzie....
gg:3048339