przez darekH » sobota, 31 maja 2003, 10:42
Korystajac z okazji napisze o moich wrazeniach po zagraniu w demo!
1. Grafika: Bardzo ladny model samochodu, szczegółowy jak nigdzie indziej, otoczenie nie jest az tak ladne,ale dla mnie nie jest to najwazniejsze, można powiedziec ze jest poprawne, Menu jest slabe, reaguje wolno, i jest srednio przejzyste, efekty podczas gry sa ladne, wiczieraczki to majstersztyk, ogolnie jest postep w stosunku do CMR2 i to jest najwazniejsze
2. Dzwieki: Niestety dramat, zacznijmy od menu , muzyczka fajna, ale u mnie co chwila przycina i tylko denerwuje, szkoda pisac o dzwieku silnika bo kosiaraka do trawy ma bardziej rasowy dźwięk, może u mnie przez to ze mam tylko zintegrowany AC’97 tak zle dziala , ale np. wogole nie slychac systemu ALS ( czasami na poczatku przed startem , ale potem już nie ma) jedynie co slychac to zawor spustowy ( cwierkanie) –bardzo fajnie zrobiony swoja droga, ale ogolnie to wszystko jest do poprawy i to bardzo powaznej, jeszcze beznadziejne odglosy kolizji . Inne odglosy jak warunki atmosferyczne sa fajne ale coz ogolne wrazenie w grach typu pozostawia zawsze silnik a tu jest klops L
3. Fizyka: No coz mogę jedynie przekazac wrazenia z klawiszy, gdyz za cholere nie moglem skonfigurowac swojego MS Sidewindera żeby dalo się jezdzic, no coz ale do rzeczy: fizyka jest troszke dziwna ale musze się przyznac ze mi się podoba, samochod jest bardziej wrazliwy na pedal ( klawisz) gazu, trudniej go opanowac w poslizgu , no a na asfalcie co się dzieje przy nawrotach to jest cud , miod i orzeszki, wlasnie tak powinien zachowywac się WRC, jak ogladaliscie klip z Monte z 2001 jak sa te nawroty brane przez Colina w Foce to tutaj jest dokladnie tak samo plynnie, jest po prostu super, ale nie ma rozy bez kolcow , samochod moim zdaniem na asfalcie jest troszke za satabilny, i skreca przy 160 tak poszlusznie jakby jechal 40, ogolnie sterowanie jest troszke inne , ale do nauczenia J, co do luznych nawierzchni to jest ciezko ocenic szuter bo za duzo go nie ma, ale samochod jest trudniejszy w prowadzeniu, mniej przewidywalny, co so sniegu/lodu to jest dobrze, ale ci co sa przyzwyczajeni do plynnosci jazdy z CMR2 musza się przestawic samochod prowadzi się bardziej „kanciato”, ale w sumie znowu musze przyznac ze mi się podoba (można pieknie się na bandach snieznych opierac)! Ogolnie fizyka jest ciekawa, wiem ze zaraza odezwa się malkontenci, ale smiem twierdzic ze ta gra na PC nie ma konkurencji, a jak ktos stwierdzi ze RSC jest lepsze to się chyba zalamie, Colin3 jest już w tej chwili krolem tej kategorii na PC!
4. Model znisczen: jest lepszy niż w CMR2, ale cos jest w nim nie tak , ok. fajnie można na feldzie poginac, i nawet jest to trudne do prowadzenia, ale żeby mieć jakies powazniejsze skutki udezenia to nie wiem co trzeba rozbic, po prostu trasy sa tak krotkie ze nawet nie ma czasu żeby opony zuzyc J, otoczenie można nareszcie troszke poniszczyc, tasmy i siatki można pozrywac, sloma nie jest z betonu jak w CMR2, ale znaki drogowe i niektóre krzaczki wykonano chyba wlasnie z betonu, bo ni jak nie da się tego utracic L
5. Trasy: Duzo w demie nie ma: Japonia – deszczowy asfalt, poczatek to prawie autostrada, i dlatego nie rozumiem tego ustawienie skrzyni 160 to jest troszke malo, ale potem sa nawroty i jest duzo lepiej , trasa staje się urozmaicona
Szwecja – co tu duzo pisac po prostu snieg J, trasa w miare kreta na poczatku potem przechodzi troszke w autostradowa wersje w sumie oki, da się pojezdzic!
UK- sam nie wiem co napisac, poczatek to jakies kreciolki na placu, potem las i blotnisty szuter, podoba mi się to ze jest bardzo nie rowno, samochod podskakuje, jest ciezki do opanowanie, ta czesc trasy w lesie jest oki, te po polnych drogach tez sa nawet fajne, ale koncowka ( jak poczatek) jest beznadziejna sam asfalt, nudno monotonnie. Trasy maja ( wszystkie ) jedna najawazniejsza wade sa za krotkie!
Podsumowanie , Colin3 jest raczej lepszy niż gorszy, niestety okazalo się ze mistrzowie kodu nie posluchali graczy , fizyka jest OK., ale trasy to niestety slaba strona gry, caly czas mam nadzieje ze ktos wezmie przykład ze RC’99, ale to chyba pobozne zyczenie! Wiecie co nie mam pojecia co będzie na tych 3CD co zapowiadaja , bo jak trasy sa tak krotkie to nie wiem co będzie tyle miejsca zajmowalo, chyba ze ta będą 3CD ale 8cm J