Międzyczasy odcinków RSMP

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez BOR » sobota, 31 mar 2018, 21:41

Czy ktoś orientuje się na jakiej zasadzie mierzone są międzyczasy na odcinkach w RSMP? Na każdym stoi fotokomórka? Czy jakoś inaczej jest to rozwiązane?
BOR
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 9 mar 2018, 21:32


Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez BOR » niedziela, 27 maja 2018, 23:07

Panowie, no nikt nic??
Nie ma nikogo kto miał styczność z pomiarem czasów RSMP?
Cokolwiek? Może domysły chociaż?
BOR
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 9 mar 2018, 21:32

Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez Honiclbr » poniedziałek, 28 maja 2018, 08:26

BOR napisał(a):Panowie, no nikt nic??
Nie ma nikogo kto miał styczność z pomiarem czasów RSMP?
Cokolwiek? Może domysły chociaż?


Międzyczasy są osadzone na punktach radiowych na oesie. Nie wiem, czy są fotokomórki, czy sędzia, który obsługuje auto, zgłasza rajdówkę w danym punkcie i czas zgłoszenia, jest czasem międzyczasu. Możliwe, że wraz z punktem radiowym jest ustawiana jakaś foto, ale to trzeba, albo podpatrzeć, albo zapytać sędziów.
Honiclbr
A5
 
Posty: 662
Dołączył(a): poniedziałek, 25 maja 2009, 11:51
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 28 maja 2018, 10:12

Wydaje mi się że musi być jakaś foto cela bo na http://wyniki.pzm.pl czasy podawane są co do dziesiątych sekundy - chyba że w jakiś sposób są zbierane z GPSa bo przecież każda załoga ma to urządzenie zamontowane w aucie.
Avatar foto. by Marcin Kaliszka
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Mad Max
S2000
 
Posty: 4335
Dołączył(a): poniedziałek, 16 paź 2006, 11:50
Lokalizacja: Celestynów/Warszawa

Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez Marek Kisiel » poniedziałek, 28 maja 2018, 11:25

Pobierane są z GPS
"czasem życie powoduje, że nabierasz dystansu do niego - i zaczynasz żyć chwilą"
Marek Kisiel
N1
 
Posty: 85
Dołączył(a): niedziela, 17 sie 2008, 21:39
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez Honiclbr » poniedziałek, 28 maja 2018, 12:34

Mad Max napisał(a):Wydaje mi się że musi być jakaś foto cela bo na http://wyniki.pzm.pl czasy podawane są co do dziesiątych sekundy - chyba że w jakiś sposób są zbierane z GPSa bo przecież każda załoga ma to urządzenie zamontowane w aucie.


Marek Kisiel już wyjaśnił :) A międzyczasy są do sekundy. Czas końcowy jest do 0,1.
Honiclbr
A5
 
Posty: 662
Dołączył(a): poniedziałek, 25 maja 2009, 11:51
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Międzyczasy odcinków RSMP

Postprzez BOR » niedziela, 12 sie 2018, 16:30

Międzyczasy zostały niewątpliwie wyjaśnione, za co bardzo dziękuję.
Ale po Rajdzie Rzeszowskim nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie - dlaczego czasem po pomiarze czasu odcinka na "wyniki.pzm" pojawia się czas w innym kolorze (szary zamiast czarnego), przez chwilę się tak wyświetla, by potem zmienić się na czarno, ale już z inną wartością. Tak było na ostatnim odcinku Rzeszowskiego gdy przy Colinie wyświetliło się na szaro 7:25, by później zmienić się na 7:23. Taka sama sytuacja była na odcinku miejskim w Rzeszowie, gdzie Marczykowi po przejeździe wskoczyło 2:36, a póżniej zmieniło się na 2:40.

Ktoś wie o co chodzi?
BOR
 
Posty: 3
Dołączył(a): piątek, 9 mar 2018, 21:32


Powrót do Forum ogólne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość