Słuchajcie , jak firma postrzega sponsoring i jak może się z niego rozliczać to każda niestety ma jakieś swoje założenia. Inaczej będzie ze sponsorem typu Pan Kazio i jego sieć Wulkanizacji a inaczej ze spółką akcyjną czy Bankiem.
Myślę że każda z form jest w jakiś sposób dobra i jeżeli sponsor na prawdę chce pomóc to zawsze znajdzie się furtka.
Zasadniczo wiem że co najmniej kilku zawodników rozlicza się ze sponsorami jako "kampania reklamowa" bo w sumie rzeczywiście tak jest.
Jadąc rajd z naklejkami sponsora na boku auta wozicie reklamę , zatem zapewniacie powierzchnię reklamową "bardzo specyficzną", z której sponsor chce skorzystać.
Forma rozliczenia zależnie od Waszych możliwości i profilu sponsora może być bardzo różna:
1. umowa o dzieło - zakłada że wykonacie dla sponsora "coś materialnego": zdjęcia , ulotkę z waszym autem oklejonym w barwy sponsora , czy pamiątkową pocztówkę ze zdjęciem z rajdu,
2. umowa zlecenie - zakłada że wykonujecie dla sponsora "coś wirtualnego"
np: promocja marki szamponu samochodowego "PIANA",
3. Faktura VAT - tu ograniczeniem jest to co podacie w profilu działalności firmy , podczas jej rejestracji. Więc jeśli przy zakładaniu firmy napisaliście że będziecie się zajmować:
- skup i sprzedaż sprzętu komputerowego i oprogramowania,
- naprawa sprzętu komputerowego,
- usługi IT,
to nie możecie wystawić faktury na : usługi reklamowe.
Na szczęście każdy może rozszerzyć profil działalności / lub przy zakładaniu wpisać wszystko co jest na druczku
PROSZĘ TRAKTOWAĆ MOJE WYWODY JAKO PRZYKŁADOWE I ZA KAŻDYM RAZEM KONSULTOWAĆ SIĘ Z KSIĘGOWYMI ABY NIE STRZELIĆ SOBIE GOLA W URZĘDACH SKARBOWYCH I NIE ŚCIĄGNĄĆ NA SPONSORA KONTROLI
Pisząc umowę powinniście ustalić wszystkie warunki i opcje oraz możliwości:
- awarie ,
- odwołane rajdy,
- wypadki,
- jakieś nieprzewidziane problemy logistyczne ...