I Ty tez masz tu racje,

ale nie do konca.
+RALAF+ napisał(a):Jesli sponsorzy programu mieliby zostac pokazani przed programem to dluzej ich reklamy by trwaly niz caly program.
O i tu wlasnie wyolbrzymiasz.

Przecierz nie kazda firme bedzie stac aby sprawic sobie reklame przed programem. Jakby cos to by moze bylo z 4-5 krociutkich reklamowek 4/5 sekunowych.
+RALAF+ napisał(a):Poza tym to i tu pewnioe pojawiloby sie takie myslenie w niektorych teamach: po co mam placic jak inni zaplaca a mnie i tak pokaza?
No w sumie masz racje ale:
Spojrzmy na przyklad z zycia wziety: Na ubrankach naszych siatkarzy (niepamietam czy siatkarzy czy jakis innych sportowcow) widnieje logo PLUS GSM. I co set, przed przerwa na reklamy pokazuje sie krociutka rekamowka PLUSA jak to oni wspieraja naszych siatkarzy/pilkarzy i tam kogos jeszcze... No wiec, po co PLUS mial by jeszcze sobie kupowac miejsce w przerwach programow jak caly czas widocze jest ich logo na koszulkach sportowcow? A wlasnie po to ze takie cos ma wieksza sile przebcia! Wiekszosc ludzi ktorzy jakos sie tak baardzo nie pasonuja sitkowka nie zauwaza tego logo na koszulce. Podobnie jest w rajdach (chociarz wiem ze ten przyklad z siatkarzami nie jest najlepszy bo przeciez na koszuce jest malutnie logo a rajdowka jest cala oklejona duuzymi rekalmami ale moim zdaniem jakies podobienstwo jest....)
I naresczie moge dojsc do sedna sprawy. "Poco inni maja placic skoro i tak mnie pokaza?" A skad wiesz ze pokaza? A moze nie zawsze bedziesz dojedzal do mety. A moze bedziesz dwonil. A moze cie wyklucza. Nigdy nic niewiadomo! A jak sobie kupisz sposnoring programu to masz pewnosc ze twoje logo napewno bedzie widoczne! No i jeszcze jeden argument o ktorym juz wczensiej pisalem. Sa ludzie ktorzy niezwarcaj uwagi na takie szczegoly (przykladowo ja moge wymiec kilka sponsorow roznych zalog i inni napewno tez potrafia ale miejmy na uwadze tez to ze ten program bedzie w znaczym stopiu ogladala widownia ktora nie bardzo interesuje sie rajdami ale oglonie motoryzacja i lubi sobie czasem zobaczyc rajdy..)
Wiec podsumowujac to wszystko tylko najwieksze zespoly beda mogly sobie wykupic odpowiedna reklame i korzysci beda o wiele wiesze niz gdyby takowej reklamy nie bylo...