Mad Max napisał(a):Niuansów nie ma zadnych działa to wszędzie tak samo.ryjas napisał(a):Ty rozumiem masz większe doświadczenie. Moze podzielisz się niuansami jak wygląda jazda wurcem w takich warunkach na slikach.Czy zdajesz sobie sprawę że silnik samochodu WRC na wolnych obrotach pracuje znacznie wyższym zakresie niż w cywilu ??ryjas napisał(a):Ja mogę to ocenić jedynie po tym co widze i słyszę. A słysze tylko silnik który chodził jakby na luzie na ok. 1200 obrotach. Mogę sądzić że jednak był bez biegu.Pewnie nie uwierzysz ale w cywilach przy sekwencji ba nawet przy automatycznej skrzyni biegów nie używa się sprzęgła ?? przy automacie taki pedał nawet nie jest montowanyryjas napisał(a):W rajdówce wszystko działa inaczej niż w normalnym cywilnym aucie. Skrzynia sekwencyjna nie wymaga wciskania sprzęgła więc jak sądze możliwe jest jechanie na nim bez dotykania nogą pedałaNie wiem czy wiesz, ale w samochodach WRC wysprzęglenie trwa tylko ułamek sekundy to raz a dwa to nie masz możliwości wrzucenia luzu poza tym jak chcesz to zrobić używając do tego celu łopatki która ma możliwość ruchu przód tył ?? dlatego przy obrotach i gwałtownych zatrzymaniach te samochody zazwyczaj gasną, a jeśli nawet nie to do biegu 1 trzeba wszystkie biegi po kolei zbijać. Czy rozumiesz że przy rozsprzeglonym aucie najłatwiej wpaść w poślizg i zablokowanie kół jest praktycznie pewnikiem po naciśnięciu hamulca?? W sytuacji której znalazł się Robert jedyna możliwość wyratowani było po prostu puszczenie gazu ponieważ istniała szansa na złapanie jakiejkolwiek przyczepności, doganie gazu zwiększyło by tylko poślizg kół z hamulcem podobnie.ryjas napisał(a):Mad Max napisał(a):Tak, wcisnął sprzęgło i czekał co się będzie działokolego czy wiesz jaki daje skutek wciśnięcie sprzęgła na śliskiej nawierzchni ??
Nie wiem czy wiesz, ale w autach WRC sprzęgło używasz głównie do ruszania. Auto posiada skrzynię sekwencyjną. Próba redukcji wymusza automatyczne wysprzeglenie.
Nie jestem wróżką, nie wiem co dokładnie zrobił Robert. Słysze tylko równe obroty świadczące o tym, ze bieg nie był zapięty.
Na temat techniki jazdy samochodem polecam książkę Sobiesława Zasady "Szybkość Bezpieczna"
Boże. Widzisz i nie grzmisz. Wy w ogole wiecie na jakiej zasadzie działa skrzynia sekwencyjna? Jakie wysprzęglenie?