Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez DonCorrado » czwartek, 21 sty 2016, 22:55

Znowu ten gość od pogody 8)
DonCorrado
A6

Postprzez ganc » piątek, 22 sty 2016, 12:02

No i pozamiatane. Szlag...
ganc

Postprzez madman » piątek, 22 sty 2016, 12:19

"To że trzeba hamować poznawałem po tym, że wszyscy kibice zaczynali uciekać." - K. Hołowczyc
madman
N3

Postprzez ryjas » piątek, 22 sty 2016, 12:30

Masakra. Szkoda że nie miał wbitego biegu:/ Ew. jechałby bez hamulców. Może by coś wyratował. No ale chyba nie da się go wbić przy takie prędkości z zablokowanymi kołami. Ktoś się orientuje?

Wielka szkoda.

Edit: Chociaż jak patrzę na ten film to chyba toczył się bez biegu i bez hamulców. Być moze jazda na biegu nic by mu tutaj nie dała.
ryjas
N3

Postprzez HenriS12B » piątek, 22 sty 2016, 13:20

ryjas napisał(a):Masakra. Szkoda że nie miał wbitego biegu:/ Ew. jechałby bez hamulców. Może by coś wyratował. No ale chyba nie da się go wbić przy takie prędkości z zablokowanymi kołami. Ktoś się orientuje?

Wielka szkoda.

Edit: Chociaż jak patrzę na ten film to chyba toczył się bez biegu i bez hamulców. Być moze jazda na biegu nic by mu tutaj nie dała.

Na podstawie doświadczeń z Ryśka i Colina oraz kilku szybciej przejechanych zakrętów starą acz poczciwą Astrą - na luzie/bez biegu to możesz do świateł na skrzyzowaniu dojeżdżać, a i to bez sensu bo spalanie masz większe :wink:
Ostatnio edytowano piątek, 22 sty 2016, 13:34 przez HenriS12B, łącznie edytowano 1 raz
HenriS12B
N2

Postprzez Mad Max » piątek, 22 sty 2016, 13:34

ryjas napisał(a):Edit: Chociaż jak patrzę na ten film to chyba toczył się bez biegu i bez hamulców. Być moze jazda na biegu nic by mu tutaj nie dała.
:shock:
Tak, wcisnął sprzęgło i czekał co się będzie działo :lol: kolego czy wiesz jaki daje skutek wciśnięcie sprzęgła na śliskiej nawierzchni ??
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez s1quattro » piątek, 22 sty 2016, 13:41

Ja pier@@@... Ale dywagacje. A z rury się dymiło? Może na zgaszonym silniku jechał? :twisted:
Obama: W takich chwilach wszyscy jesteśmy rajdowcami :D
s1quattro
N3

Postprzez Zoe » piątek, 22 sty 2016, 13:56

Evans ponoć ucałował Fiestę RK
Zoe
A5

Postprzez Anbarra » piątek, 22 sty 2016, 14:27

na tak sliskim wytarczy ze ciut za wczesnie zredukujesz bieg, i hamulce ci za mocno chwyca, a w efekcie tracisz sterownosc. silnik wydaje dzwieki bo moze jest tak wyregulowany zeby nawet przy puszczonym gazie dawal gazu - albo jak dobrze zgaduje ten dzwiek to po prostu antilag

mysle ze to ostatni rajd roberta we fiescie. teraz albo skuma sie z citroenem ktory musialby znalezc tyle zaufania co do meeke'a albo toyota albo wyscigi. a co jesli sie okaze ze pojedzie Pikes Peak? :D
Anbarra
A5

Postprzez ryjas » piątek, 22 sty 2016, 14:56

HenriS12B napisał(a):Na podstawie doświadczeń z Ryśka i Colina oraz kilku szybciej przejechanych zakrętów starą acz poczciwą Astrą - na luzie/bez biegu to możesz do świateł na skrzyzowaniu dojeżdżać, a i to bez sensu bo spalanie masz większe :wink:

Ty rozumiem masz większe doświadczenie. Moze podzielisz się niuansami jak wygląda jazda wurcem w takich warunkach na slikach.
Ja mogę to ocenić jedynie po tym co widze i słyszę. A słysze tylko silnik który chodził jakby na luzie na ok. 1200 obrotach. Mogę sądzić że jednak był bez biegu.
W rajdówce wszystko działa inaczej niż w normalnym cywilnym aucie. Skrzynia sekwencyjna nie wymaga wciskania sprzęgła więc jak sądze możliwe jest jechanie na nim bez dotykania nogą pedała

Mad Max napisał(a):Tak, wcisnął sprzęgło i czekał co się będzie działo :lol: kolego czy wiesz jaki daje skutek wciśnięcie sprzęgła na śliskiej nawierzchni ??

Nie wiem czy wiesz, ale w autach WRC sprzęgło używasz głównie do ruszania. Auto posiada skrzynię sekwencyjną. Próba redukcji wymusza automatyczne wysprzeglenie.
Nie jestem wróżką, nie wiem co dokładnie zrobił Robert. Słysze tylko równe obroty świadczące o tym, ze bieg nie był zapięty.
ryjas
N3

Postprzez stachniak14 » piątek, 22 sty 2016, 15:10

ryjas napisał(a):
HenriS12B napisał(a):Na podstawie doświadczeń z Ryśka i Colina oraz kilku szybciej przejechanych zakrętów starą acz poczciwą Astrą - na luzie/bez biegu to możesz do świateł na skrzyzowaniu dojeżdżać, a i to bez sensu bo spalanie masz większe :wink:

Ty rozumiem masz większe doświadczenie. Moze podzielisz się niuansami jak wygląda jazda wurcem w takich warunkach na slikach.
Ja mogę to ocenić jedynie po tym co widze i słyszę. A słysze tylko silnik który chodził jakby na luzie na ok. 1200 obrotach. Mogę sądzić że jednak był bez biegu.
W rajdówce wszystko działa inaczej niż w normalnym cywilnym aucie. Skrzynia sekwencyjna nie wymaga wciskania sprzęgła więc jak sądze możliwe jest jechanie na nim bez dotykania nogą pedała

Mad Max napisał(a):Tak, wcisnął sprzęgło i czekał co się będzie działo :lol: kolego czy wiesz jaki daje skutek wciśnięcie sprzęgła na śliskiej nawierzchni ??

Nie wiem czy wiesz, ale w autach WRC sprzęgło używasz głównie do ruszania. Auto posiada skrzynię sekwencyjną. Próba redukcji wymusza automatyczne wysprzeglenie.
Nie jestem wróżką, nie wiem co dokładnie zrobił Robert. Słysze tylko równe obroty świadczące o tym, ze bieg nie był zapięty.

https://www.youtube.com/watch?v=qHKEsUWTKT4 - może to pomoże
Paweł Stachniuk
stachniak14
A6

Postprzez Mad Max » piątek, 22 sty 2016, 15:25

ryjas napisał(a):Ty rozumiem masz większe doświadczenie. Moze podzielisz się niuansami jak wygląda jazda wurcem w takich warunkach na slikach.
Niuansów nie ma zadnych działa to wszędzie tak samo.
ryjas napisał(a):Ja mogę to ocenić jedynie po tym co widze i słyszę. A słysze tylko silnik który chodził jakby na luzie na ok. 1200 obrotach. Mogę sądzić że jednak był bez biegu.
Czy zdajesz sobie sprawę że silnik samochodu WRC na wolnych obrotach pracuje znacznie wyższym zakresie niż w cywilu ??
ryjas napisał(a):W rajdówce wszystko działa inaczej niż w normalnym cywilnym aucie. Skrzynia sekwencyjna nie wymaga wciskania sprzęgła więc jak sądze możliwe jest jechanie na nim bez dotykania nogą pedała
Pewnie nie uwierzysz ale w cywilach przy sekwencji ba nawet przy automatycznej skrzyni biegów nie używa się sprzęgła ?? przy automacie taki pedał nawet nie jest montowany
ryjas napisał(a):

Nie wiem czy wiesz, ale w samochodach WRC wysprzęglenie trwa tylko ułamek sekundy to raz a dwa to nie masz możliwości wrzucenia luzu poza tym jak chcesz to zrobić używając do tego celu łopatki która ma możliwość ruchu przód tył ?? dlatego przy obrotach i gwałtownych zatrzymaniach te samochody zazwyczaj gasną, a jeśli nawet nie to do biegu 1 trzeba wszystkie biegi po kolei zbijać. Czy rozumiesz że przy rozsprzeglonym aucie najłatwiej wpaść w poślizg i zablokowanie kół jest praktycznie pewnikiem po naciśnięciu hamulca?? W sytuacji której znalazł się Robert jedyna możliwość wyratowani było po prostu puszczenie gazu ponieważ istniała szansa na złapanie jakiejkolwiek przyczepności, doganie gazu zwiększyło by tylko poślizg kół z hamulcem podobnie.
Na temat techniki jazdy samochodem polecam książkę Sobiesława Zasady "Szybkość Bezpieczna"
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez toydols » piątek, 22 sty 2016, 15:33

Dziwnie wygląda prawe tylne koło. Jakby wcześniej gdzieś uderzyli nim.
toydols
N2

Postprzez Loeb1987 » piątek, 22 sty 2016, 15:34

toydols napisał(a):Dziwnie wygląda prawe tylne koło. Jakby wcześniej gdzieś uderzyli nim.

Po wypadku wyglądało normalnie, później zostało uszkodzone przez kolejne załogi.
Loeb1987
A6

Postprzez ryjas » piątek, 22 sty 2016, 16:12

Mad Max napisał(a):W sytuacji której znalazł się Robert jedyna możliwość wyratowani było po prostu puszczenie gazu ponieważ istniała szansa na złapanie jakiejkolwiek przyczepności, doganie gazu zwiększyło by tylko poślizg kół z hamulcem podobnie.
Na temat techniki jazdy samochodem polecam książkę Sobiesława Zasady "Szybkość Bezpieczna"

Gazu nie dodawał. Puścił nawet.
ryjas
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne