Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: Starty Kubicy w Rajdach

Postprzez jarexcc » piątek, 15 sty 2016, 16:01

witam

1.nie ma co się czepiać Sołowowa, jeździł za swoje dla swojej satysfakcji, wypromował swoją markę wśród kibiców rajdowych (potencjalnych klientów)i w Polsce i Europie, czyli na tych rynkach które go interesowały. ( i to mu wystarczy)

2.medialność jest na niskim poziomie (relacje) więc dotarcie do nowej grupy potencjalnych klientów jest mizerne

3. Najważniejsza rzecz, szkoła marketingowa mówi z biznesowego punktu widzenia po 5 latach powinno się zmienić grupę docelową bo więcej już się "nie wyciśnie" i generalnie tak się dzieje, są oczywiście wyjątki, ale to tylko dla tego że pewne marki tworzą daną markę przykladem Ferrari i McLaren tworzą F1, lecz takie wyjątki można policzyc na palcach jednej ręki.

dlatego Sołowowi po zakończeniu kariery nie zależy na sponsorowaniu dalszym w rajdach kogokolwiek, a Lotos narzekamy że opuszcza Kubice i Kajetanowicza ale sponsorował tak dlugo rajdy tylko z powodu tego że pojawił się Kubica ( a to był jednak magnez z medialnego pkt widzenia ) i przedłużył o 3 lata swoją obecność w motosporcie ( a teraz już więcej nie wyciśnie) , a tak po prawdzie zakończenie współpracy z M.K miało być wyjściem LOTOSu z motosportu
jarexcc
A5

Postprzez woocasch » piątek, 15 sty 2016, 16:03

Tomek K napisał(a):Zgadzam się z Waszym tokiem rozumowania odnośnie możliwych kosztów. Natomiast do rajdów pojechanych doliczyłbym Argentynę. Przecież cały majdan już był na miejscu. A Ci co planowali dolecieć przed rajdem i tak mieli już zapewne wszystko klepnięte. Np bilety lotnicze. Wyprawy za ocean nie zaczyna się realizować 2 tygodnie przed rajdem.

A co kosztów wypada doliczyć jeszcze wpisowe. I też będzie większe niż do rundy mistrzostw Austrii.

Fakt, dlatego z tego co pamiętam cały majdan Kubicy jechał bezpośrednio z Meksyku do Argentyny, bez przystanku w Europie. A może było inaczej?
Bilety lotnicze czy wpisowe to też nie są jakieś miliony, wiadomo, że są to koszty, ale nie czepiaj się każdego euro. Tak samo każdy dzwon czy awaria to koszty, ale tego nigdy w 100% nie zaplanujesz i nie przewidzisz.

Mic_123 napisał(a):W 2015 Brian Bouffier startowal fiesta w Monte i byla podana cena 120 000E (za citroena podobno wychodzi 150 000E).
Pomnozmy cene wynajmu auta x 1.5 czyli srednio 60-80 000E pozostale koszty logistyczno-inne :D i wychodzi okolo 220 000 - 240 000E za rajd czyli okolo 950 tys - 1mln za rajd.

Skąd wziąłeś te kwoty? Czy to Twoje własne wyliczenia? Podam Ci to co mam czarno na białym:
Fiesta WRC z M-Sport:
- stawka za kilometr : 120 EUR/km
- mechanik : 360 EUR/dzień/osobę - 3-4 mechaników trzeba mieć
- inżynier : 690 EUR/dzień
- kierowca ciężarówki : 250 EUR/dzień
- do tego ich noclegi i wyżywienie itd. : 12.000 EUR
- transport : 7.500 EUR
- oklejenie auta : 2.000 EUR
- rewizja auta po rajdzie : 14.000 EUR
- amortyzacja auta : 10.000 EUR
- ubezpieczenie : 7.000 EUR
- opony : 320 EUR/szt.
- paliwo : 6,6 EUR/l
- auto do zapoznania : 3.500 EUR

No to liczmy już tak mocno na okrągło z górką: 120x350 + 4*360*5 + 690*5 + 250*7 + 12000 + 7500 + 2000 + 14000 + 10000 + 7000 + 320*36 + 6,6*350 + 3500 = 125.000 EUR all inclusive jeżeli chodzi o auto i zespół. Do tego trzeba doliczyć zgłoszenie, dojazd kierowcy i pilota ich nocleg itd., no niech to będzie 15.000 EUR, czyli mamy 140.000 EUR już ze wszystkim. Dorzućmy ten dzień testów za 40.000 EUR i mamy 180.000 EUR. Nadal brakuje do 220-240.000 :)
Wg mnie to co podane było przez Bouffiera, czyli 120.000 EUR, to była kwota za cały rajd, z jakimiś drobnymi testami. I to jest wg mnie realna kwota. Kwota 220.000 to już lekka przesada. Wiadomo, że M-Sport na Monte nie jedzie dla jednego Bouffiera tylko obsługuje go przy okazji, więc niektóre koszty dzielą się na wielu zawodników. Typu mechanicy, noclegi, dojazdy itp.
Ostatnio edytowano piątek, 15 sty 2016, 16:21 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Mariusz » piątek, 15 sty 2016, 16:03

Mad Max napisał(a):
wanderer napisał(a):Gdyby było inaczej, to Lotos, czy Orlen nigdy nie władowałby kasę w rajdy.
Oni najchętniej by tego nie robili ale firmy paliwowe na zachodzie tak robią to się nie będą wygłupiać.

No bez jaj, sponsorują żeby się nie wygłupiać? Żeś wymyślił ;)
Wg mnie sponsorowanie naszych piłkarzy jest skierowane przede wszystkim na polski rynek. Sponsorowanie Roberta i Kajtka skierowane jest na rynki zagraniczne. Z tego co czytałem to Lotos chce się rozwijać na rynkach europejskich, więc pokazywanie się w światowym i europejskim motorsporcie działa na pewno pozytywnie. Loga Lotosu i Azotów stoja (w przenośni i w rzeczywistości na Fieście stojącej obok innych rajdówek WRC) tuż obok wielkich świetowych koncernów paliwowych i to na pewno musi jakoś działać.
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 15 sty 2016, 16:14

Mariusz napisał(a):
Mad Max napisał(a):
wanderer napisał(a):Gdyby było inaczej, to Lotos, czy Orlen nigdy nie władowałby kasę w rajdy.
Oni najchętniej by tego nie robili ale firmy paliwowe na zachodzie tak robią to się nie będą wygłupiać.

A dlaczego nie?? Zobacz na medialność i ilość czasu antenowego w których pokazywany jest motorsport a inne dyscypliny - ja zarzuciłem bardzo prosty przykład z oglądaniem meczu, ale przecież z innymi dyscyplinami jest podobnie. W przypadku motorsportu tego nigdzie nie ma, chyba że na ES - Dakar i ERC są po 23 (jak snooker się nie przeciągnie) a reszta też tylko w płatnych telewizjach - zresztą jarexcc napisał że Lotos po współpracy z Kościuszko chciał się z tego wymiksować, ale Kubica zrobił co do niego należało (MŚ WRC2) i zostali, teraz głośno się mówi że Lotos wycofuje się z tytularnego sponsoringi RSMP i bardzo wiele źródeł twierdzi też że to ostatni rok współpracy z Rally Poland, zostaną w KIA bo to się pięknie kręci. Orlen też ma niezłe fanaberie - Dakar i Porsche a jak to przełożyć na marketing to ja za bardzo nie wiem, nie wspominając ile kosztują dwa tygodnie zabawy w argentyńskiej piaskownicy.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Tomek K » piątek, 15 sty 2016, 16:21

woocasch napisał(a):
Tomek K napisał(a):Zgadzam się z Waszym tokiem rozumowania odnośnie możliwych kosztów. Natomiast do rajdów pojechanych doliczyłbym Argentynę. Przecież cały majdan już był na miejscu. A Ci co planowali dolecieć przed rajdem i tak mieli już zapewne wszystko klepnięte. Np bilety lotnicze. Wyprawy za ocean nie zaczyna się realizować 2 tygodnie przed rajdem.

A co kosztów wypada doliczyć jeszcze wpisowe. I też będzie większe niż do rundy mistrzostw Austrii.

Fakt, dlatego z tego co pamiętam cały majdan Kubicy jechał bezpośrednio z Meksyku do Argentyny, bez przystanku w Europie. A może było inaczej?
Bilety lotnicze czy wpisowe to też nie są jakieś miliony, wiadomo, że są to koszty, ale nie czepiaj się każdego euro. Tak samo każdy dzwon czy awaria to koszty, ale tego nigdy w 100% nie zaplanujesz i nie przewidzisz.

Nie mam zamiaru się czepiać. Tylko uwierz mi, że widziałem jak takie koszta się generują. Głupie jedzenie. Zabierz nawet taki zespolik jak miał Kubica do restauracji na porządną wieczorną kolację, a jeszcze w ciągu dnia zapewnij obiad. Sniadan nie liczę bo zespół ma je przeważnie w cenie hotelu. I jak policzysz każdą taką wydawałoby się pierdołę i przemnożysz razy liczbę osób/liczbę dni pobytu i liczbę rajdów to z rzeczy niby pomijalnych zrobi się 0,5mln.

W sumie to nawet nie wiem o czym dyskutujemy ?P Rozumiem, że jeden kolega podał liczbę 12 mln, drugi mniejszą i staramy się to policzyć. Myślę, że nieważne ile Kubica dostał, ważne, że starczało na takie funkcjonowanie jak miało miejsce w zeszłym sezonie.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez woocasch » piątek, 15 sty 2016, 16:53

Tomek K napisał(a):
woocasch napisał(a):

Nie mam zamiaru się czepiać. Tylko uwierz mi, że widziałem jak takie koszta się generują. Głupie jedzenie. Zabierz nawet taki zespolik jak miał Kubica do restauracji na porządną wieczorną kolację, a jeszcze w ciągu dnia zapewnij obiad. Sniadan nie liczę bo zespół ma je przeważnie w cenie hotelu. I jak policzysz każdą taką wydawałoby się pierdołę i przemnożysz razy liczbę osób/liczbę dni pobytu i liczbę rajdów to z rzeczy niby pomijalnych zrobi się 0,5mln.

W sumie to nawet nie wiem o czym dyskutujemy ?P Rozumiem, że jeden kolega podał liczbę 12 mln, drugi mniejszą i staramy się to policzyć. Myślę, że nieważne ile Kubica dostał, ważne, że starczało na takie funkcjonowanie jak miało miejsce w zeszłym sezonie.

Zgadzam się, drobne z pozoru sumy na koniec generują duże koszty. Ktoś może załatwić obsługę 4 mechanikami, bo taki chyba jest limit narzucony przez FIA, ale ktoś może na każdy rajd ściągać dodatkowo 20 osób obsługi czegoś tam i już koszty rosną lawinowo. Mniejsza o to, ja ze swojej strony chciałem tylko przytoczyć pewne dostępne dane i tyle w tym temacie :)

A skoro mamy plus minus określone ile kosztuje jeden rajd to może trzeba zrobić internetową akcję zbiórki kasy na RK ? Ktoś tu wspomniał o podobnym pomyśle kiedyś dla Kresty. Herbie też kiedyś pomogli kibice.
Do Portugalii zostało nieco czasu, RK auto ma, więc nie potrzebuje zapewne 100.000 EUR, tylko nieco mniej. Więc może zamiast dywagować o Lotosie i tym czy jest sens sponsorowania piłkarzy to trzeba zrobić jakąś odpowiednią akcję w sieci?
---
woocasch
woocasch
A6

Postprzez Tomek K » piątek, 15 sty 2016, 17:04

My tu gadu gadu, a Kubica na liście zgłoszeń w Szwecji...
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez karluum » piątek, 15 sty 2016, 17:18

Tomek K napisał(a):My tu gadu gadu, a Kubica na liście zgłoszeń w Szwecji...

Źródło?
karluum
A5

Postprzez Mariusz » piątek, 15 sty 2016, 17:19

Mad Max napisał(a):
Mariusz napisał(a):
Mad Max napisał(a):Oni najchętniej by tego nie robili ale firmy paliwowe na zachodzie tak robią to się nie będą wygłupiać.

A dlaczego nie?? Zobacz na medialność i ilość czasu antenowego w których pokazywany jest motorsport a inne dyscypliny - ja zarzuciłem bardzo prosty przykład z oglądaniem meczu, ale przecież z innymi dyscyplinami jest podobnie. W przypadku motorsportu tego nigdzie nie ma, chyba że na ES - Dakar i ERC są po 23 (jak snooker się nie przeciągnie) a reszta też tylko w płatnych telewizjach - zresztą jarexcc napisał że Lotos po współpracy z Kościuszko chciał się z tego wymiksować, ale Kubica zrobił co do niego należało (MŚ WRC2) i zostali, teraz głośno się mówi że Lotos wycofuje się z tytularnego sponsoringi RSMP i bardzo wiele źródeł twierdzi też że to ostatni rok współpracy z Rally Poland, zostaną w KIA bo to się pięknie kręci. Orlen też ma niezłe fanaberie - Dakar i Porsche a jak to przełożyć na marketing to ja za bardzo nie wiem, nie wspominając ile kosztują dwa tygodnie zabawy w argentyńskiej piaskownicy.

Dlatego, że żadna poważna firma nie wchodzi w sponsoring dla wygłupów lub ich brak, nie wiem co tu takiego trudnego jest do zrozumienia :) Podałeś przykład z oglądaniem meczu, ale z tego co wiem to drużyna narodowa gra w koszulkach w barwach narodowych, a nie w barwach sponsora i jesli się nie myle to na koszulkach mają jedynie znaczek firmy koszulki. Do tego może się zdarzyć, że w czasie całych mistrzostw nie strzelą żadnego gola, więc nawet na banerach bocznych się nie pojawią ;)
Mariusz
Mariusz
N3

Postprzez Tomek K » piątek, 15 sty 2016, 17:21

karluum napisał(a):

Źródło?

Lista zgłoszeń
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Postprzez karluum » piątek, 15 sty 2016, 17:24

http://www.rallysweden.com/tavlingen/entries-wrc/

Ja tu widzę tylko Sołowowa, Kołtuna i Ptaszka.
karluum
A5

Postprzez Mad Max » piątek, 15 sty 2016, 17:26

Tomek K napisał(a):
karluum napisał(a):

Źródło?
Lista zgłoszeń
Lista zgłoszeń to jedno, a wystartowanie to drugie - nie mnie jedna lepsze to niż nic i jest promyk nadziei.

Mariusz napisał(a):Dlatego, że żadna poważna firma nie wchodzi w sponsoring dla wygłupów lub ich brak, nie wiem co tu takiego trudnego jest do zrozumienia :) Podałeś przykład z oglądaniem meczu, ale z tego co wiem to drużyna narodowa gra w koszulkach w barwach narodowych, a nie w barwach sponsora i jesli się nie myle to na koszulkach mają jedynie znaczek firmy koszulki. Do tego może się zdarzyć, że w czasie całych mistrzostw nie strzelą żadnego gola, więc nawet na banerach bocznych się nie pojawią ;)
Ok kupuję Twoje wytłumaczenie ale jednak mam cały czas nieodparte wrażenie że jest to odrobinę na siłę robione i z tych programów sportowych najlepiej (najsensowniej) wypada Lotos z Kajtem i Robertem
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez karluum » piątek, 15 sty 2016, 17:27

http://www.rallysweden.com/wp-content/u ... t-2016.pdf

Faktycznie tu są...

Szczepaniak już facebooku wypowiedział się i wyjaśnił sprawę...
Ostatnio edytowano piątek, 15 sty 2016, 17:37 przez karluum, łącznie edytowano 1 raz
karluum
A5

Postprzez czarnyolek » piątek, 15 sty 2016, 17:36

Tomek K napisał(a):
karluum napisał(a):

Źródło?

Lista zgłoszeń

Kryzys rajdów - 22 auta WRC na liście zgłoszeń :shock:
czarnyolek
N3

Postprzez Tomek K » piątek, 15 sty 2016, 17:42

czarnyolek napisał(a):Kryzys rajdów - 22 auta WRC na liście zgłoszeń :shock:

Ja widzę 18, ale szybko liczyłem.

Pewnie, że sama lista zgłoszeń nic nie mówi, ale jednak na pewno dopisano go tam w ostatniej chwili. Na zasadzie pojawienia się światełka w tunelu.
www.RallyMedia.pl
Tomek K
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne