Starty Kubicy w Rajdach

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez darek90r » wtorek, 8 lut 2011, 23:49

Czarna skrzynka w aucie Kubicy? O co tu chodzi? Przeczytałem artykuł że prokuratura będzie badała opony i "czarna skrzynkę" samochodu.
darek90r
N2

Postprzez DonCorrado » wtorek, 8 lut 2011, 23:56

NIe karm trolla jak to mowia. To sa pewnie jakies bzdury, tak jak to, ze zaraz po przebudzeniu chcial obraz Jana Pawla II. Najrozniejsze rzeczy wymyslaja! Trzymaj kciuki, nic wiecej!
DonCorrado
A6

Postprzez machoony » wtorek, 8 lut 2011, 23:59

http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez darek90r » środa, 9 lut 2011, 00:01

Hhmmm może chodziło im o nagranie z kamery wewnątrz auta...
darek90r
N2

Postprzez THIM » środa, 9 lut 2011, 00:31

machoony napisał(a):http://www.tvn24.pl/28377,1691982,0,1,zycie-na-krawedzi,fakty_wiadomosc.html

No, to Tomcio przywalił na poziomie dwunastolatki z tapetą na twarzy. "Łał, ale ja jestem krejzi!" Nie mówię, że nie ma racji, ale mówienie tego w ten sposób do takiego materiału to żenada, wiadomo, jacy są odbiorcy. Myślę że w sedno uderzył greqgp:

greqgp napisał(a):(...) Takich osób jest miliony, a szczególnie tak reagują ludzie których bliscy stracili życie bądź odniesli jakiś uszczerbek na zdrowiu w jakimś wypadku drogowym oraz nie znają sie w ogóle na tym sporcie ale dokładają swoje 3 grosze. (...)

Trudno uwierzyć, ale są w XXI wieku ludzie, którzy się dziwią, jak się ich poprosi o zapięcie pasów. Są też tacy, którzy wiedząc, że jestem kierowcą sportowym proszą mnie, żebym nie przekraczał 120 km/h na autostradzie, "bo ciocia sąsiada zginęła w wypadku". I tak jak przed wypadkiem chwalili by Kubicę za sukcesy w rajdach, teraz pouczają szefa czołowego zespołu Formuły 1. To samo było z Małyszem i wieloma innymi - raz wygrałeś? Spróbuj teraz być drugi, wyśmiejemy cię.
Timon

http://blmotors.blog.pl/
http://www.facebook.com/BLmotors
THIM
A6

Postprzez micz » środa, 9 lut 2011, 00:33

a ja sądzę, że sprawdza logi z komputera, które w s2000 sa bardzo dokładne. Więc jak to inaczej nazwać, żeby zwykli ludzie zrozumieli?
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez Ziggy » środa, 9 lut 2011, 00:42

machoony napisał(a):http://www.tvn24.pl/28377,1691982,0,1,zycie-na-krawedzi,fakty_wiadomosc.html

wiem, że to po takim g*wnie nóż się rozkłada w kieszeni.
Jednak nie dajmy się zwariować, to jest tylko zwykły środek przekazu, który ma za zadanie przekazać informację/wiadomości jednocześnie manipulując odbiorcą.
To w jaki sposób pismaki przedstawią daną informację świadczy tylko o ich kompetencji i poziomie stacji
-> dystans, my wiemy swoje.
Robert zdrowia !! i wracaj jak najszybciej za stery bolidu i rajdówki.
Ziggy
A5

Postprzez marrcus » środa, 9 lut 2011, 01:26

nie wiem co sie czepiacie, ten materiał TVN był całkiem ok

jest jeden miszcz ;p
marrcus
N3

Postprzez voytec » środa, 9 lut 2011, 05:51

micz napisał(a):a ja sądzę, że sprawdza logi z komputera, które w s2000 sa bardzo dokładne.

O to chodzi (obroty, zapięty bieg, prędkość rajdówki, st. otwarcia przepustnicy, opóźnienie, prędkość obrotową poszczególnych kół (pod kątem oceny przyczepności i jej utraty) itd. + on-board - to naprawdę daje sporą porcję wiedzy przy ustalaniu _przyczyny_ zaistniałego zdarzenia).

Więc jak to inaczej nazwać, żeby zwykli ludzie zrozumieli?

Właśnie tak, jak to nazwałeś - dane z pamieci komputera auta/rajdówki. Michał, pal sześć techniczną poprawność i nomenklaturę - sam z pewnością to czujesz, że podpieranie się akurat teraz zwrotem "czarna skrzynka", ze wzgledu na "smoleńskie" konotacje jest poprostu słabym pomysłem. Niewiele wnosi, a w szczytowej formie dosłowności odbioru więcej to zamąci w głowie statystycznego Kowalskiego, niż wyjaśni istotę. I jeszcze zacznie się ktoś zastanawiać, czemu chłopaki wcześniej nie odeszli na drugi krąg...
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka, gdyby się nie przewrócił byłaby rzecz wielka..."
voytec
N3

Postprzez micz » środa, 9 lut 2011, 10:02

:)
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez Cogonieznajom » środa, 9 lut 2011, 10:06

na marginesie...
Po raz kolejny o rajdach w TV tylko mówi się przy okazji jakiegoś nieszczęścia:/ Zwykły "Kowalski" to na pewno już ma o rajdach piękne zdanie...
Cogonieznajom
A6

Postprzez kuba_k » środa, 9 lut 2011, 10:56

Cogonieznajom napisał(a):na marginesie...
Po raz kolejny o rajdach w TV tylko mówi się przy okazji jakiegoś nieszczęścia:/ Zwykły "Kowalski" to na pewno już ma o rajdach piękne zdanie...

żeby było ciekawiej cały czas lansuje się tezę, że w odróżnieniu od rajdów wyścigi są całkowicie bezpieczne. a stąd już oczywisty wniosek o tym, że starty w rajdzie to "niepotrzebne ryzyko", "nieodpowiedzialność" itp.
Pozdrawiam
Kuba Kozal
kuba_k
N2

Postprzez DonCorrado » środa, 9 lut 2011, 11:52

Po części sami tymi linkami nakręcacie wszystko. Nie pamiętam kiedy ost ogladalem TVNowskie Fakty. Odkad pamietam byl tam staly schemat, Wydarzenie z kraju, ze swiata no i na koniec perelki - czyli bojki, wiadomosci jak to w Zakopanem robia pierniki, a w Toruniu oscypki, zreszta kazdy program informacyny jest tak podzielony, ale Fakty SZCZEGOLNIE sa niskich lotow programem. Dodam jeszcze, ze generalnie wg. mnie nie warto ogladac programow informacyjnych BO zawsze wciskaja NAM wyrobiona przez nich, przez zapytanych ekspertow opinie, a jak dla mnie JA POWINIENEM ocenic co o tym mysle i wrecz uraza jest dla mnie ze jakis ciec z TV mowi mi co tak na prawde mam MYSLEC.
DonCorrado
A6

Postprzez RaQ » środa, 9 lut 2011, 18:23

TVN w swoich metodach niczym nie różni się od przeciętnego tabloidu. Dla mediów "trup sprzedaje" się zawsze najlepiej i tutaj mamy tego potwierdzenie. Oczywistym jest, że pytania zadawane przez dziennikarzy "ekspertom" były mega tendencyjne i laickie. Niby to inteligentni ludzie, a nawet trzeci dzień po wypadku w głównym wydaniu faktów używają stwierdzenia "pechowy wyścig". To jest masakryczny dowód ich niekompetencji, że od tylu lat nie potrafią odróżnić zaledwie dwóch dyscyplin.

Najgorsze jest jednak to jak manipulują informacją, w tvn24 aż migał na żółto rewelacjami o amputacji ręki, nogi, głowy itd. Nie usłyszałem w żadnym oficjalnym komunikacie od lekarzy, że takie zagrożenie było naprawdę realne. Nikt nie przejmował się tym, że chłop walczył o życie, tylko tym czy amputują rękę czy nie, a godzinę później kiedy wróci na tor.

Tabloidyzacja w tvn24 była na każdym kroku, chyba ze 100 razy użyli słowa "tragiczny" rajd/wyścig, chociaż nikt nie zginął. Do tego tendencyjny materiał w faktach ukazujący rajdowców jako ludzi niespełna rozumu i nieodpowiedzialnych, bo ryzykują życie.

Dla tvn Kubica to kolejny smoleńsk, zasypani górnicy, zawalona hala, itd. czyli trup powinien siać się gęsto. Do tego słowa wyjęte z kontekstu tworzące mega dramaturgię, wyliczać można bez końca. Brakowało jeszcze żeby zapytali Kempę i Macierewicza co o tym sądzą, to pewnie powstałaby teoria, że to był zamach na życie wielkiego polaka patrioty.

Nie wspominając już o nieuprawnionym niczym stawianiu tez co Kubica powinien a co nie (tu odsyłam do tekstu Pana Biernackiego, który doskonale oddaje obraz sytuacji).

Każdy stał się eskpertem o motorsportu i znawcą tajników rajdowej jazdy. Tylko nikt z tych gamoni nawet przez chwilę nie pomyślał, jaką krzywdę wyrządzą najbliższym i rodzinie Kubicy, o nim samym nie wspominając. Jak widać logo tvn nie jest synonimem ani inteligencji, ani nawet samej zwykłej przyzwoitości.
RaQ
A5

Postprzez Ziggy » środa, 9 lut 2011, 20:22

Ziggy
A5

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne