[']

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Re: [']

Postprzez SebaSTI » niedziela, 17 cze 2012, 16:50

Zoe napisał(a):
SebaSTI napisał(a):to pokazuje ile szczescia miał Kubica , FIA do roboty!!! w końcu trzeba wzmocnik komore śilnika, bo to już drugo wypadek z udziałem bariery...

W ciągu ilu lat istnienia rajdów?

jak narazie znam dwa przypadki, zapewne śmiertelnych nie było za wiele, ale to nie tylko w RAJDACH zmieniają wymogi bezpieczeństwa, nie raz po jakimś tragicznym wypadku, zaraz było coś zmieniane np w bolidach
SebaSTI
A6

Postprzez okun911 » poniedziałek, 18 cze 2012, 12:31

okun911
N2

Postprzez oldtimer » poniedziałek, 18 cze 2012, 15:19

Wadliwe bariery są wszędzie ale w niebezpiecznych miejscach można je jakoś zabezpieczyć,przecież ktoś odbiera trasę?
oldtimer
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 19 cze 2012, 01:29

@ oldtimer

Można bardzo wiele rzeczy zrobić dobrze. Można wybudować A2 na czas, można wygrać mecz z Czechami, ale tak jak pisałem wcześniej człowiek jest z natury omylny i zawsze z jakimiś błędami trzeba się liczyć. Gdyby ludzie nie wymuszali pierwszeństwa to by nie były potrzebne strefy zgniotu ani poduszki powietrzne. Sprawdzenie czy wszystkie bariery na trasie rajdu są dobrze zamocowane na tyle że się nie rozepną jest chyba nierealne. Oczywiście jeśli sterczy kawał metalu zamiast być wkopany w ziemię to widać, ale przecież nie da się sprawdzić każdego nitu na kilkuset kilometrowej trasie. Sensowniej jest przygotować auto na taką ewentualność.
żółtodziób
A8

Postprzez oldtimer » wtorek, 19 cze 2012, 11:59

Zgoda ale miałem na myśli ewidentne ,widoczne gołym okiem przypadki.Już po wypadku Kubicy na bodajże Rzeszowskim widziałem na zewnętrznym wyjściu z zakrętu uszkodzoną barierę której fragment sterczał tak że stwarzała zagrożenie dla normalnych użytkowników i nikogo to nie interesowało.
oldtimer
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 19 cze 2012, 12:30

No, ale to widzisz jest włansie kolejny problem. Są takie bałaganiarskie kraje, Polska, Włochy, o tych co na wschód od Bugu to nawet nie warto wspominać. Słuszne jest oburzenie,ze w PZMotach i PZPNach siedzą tłuste nieroby i zatrudnieni przez nich krewni i znajomi, a ci którzy są zdolni i chętni do działania to robią za frajer lub w najlepszym razie za pół-frajer i muszą się martwić czy uda im się pospinać budżety i borykaćz ograniconymi mozliwościami. Siłą rzeczy nie mogą pomyśleć o wszystkim. Jest źle, wiadomo kto jest winien, ale czy są sznase, żeby było lepiej? Moim zdaniem nie bardzo. To nie jest problem tylko PZMotu, zobacz ile u nas pospadało samolotów i wykoleiło się pociągów, ilu pijanych przygłupów spowodowało śmiertelne wypadki. Efekt zawsze ten sam, wielki płacz i zgrzytanie zębów i zero konstruktywnych wniosków. Dużo prościej będzie opracować odpowiednią przegrodę niż oduczyć niektóre narody bałaganiarstwa, zlewki, nepotyzmu i łapówkarstwa.

Co do samej zasadności Twojego zarzutu to się zgadzam - skandaliczne jest, że ktoś puścił rajd z taką sterczącą barierą, niemniej u nas to jest i przez bardzo długi czas pozostanie normą niestety. Oprócz tego dochodzi jeszcze to co pisałem wyżej - nawet gdyby jakimś cudem zapanował w tym kraju niemiecki ład i porządek to i tak nie da się sprawdzić każdego nitu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Edit: Jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy. właścicielem drogi i tej nieszczęsnej barierki nie jest ani automobilklub ani nawet PZM. Jedyne co organizator moze zrobić to napisać wniosek do zarządcy drogi żeby ten naprawił co trzeba. jak znam życie pewnie nawet takiego wniosku nie zgłosili, ale po pierwsze - nie wiem tego na pewno, a po drugie nawet jak by zgłosili to miałoby to taki sam skutek jak zgłaszanie dziur w jezdni. dopóki ktoś sobie czegoś nie rozwali nikt nawet nie kiwnie palcem. problem jest znacznie szerszy niż PZM i trzeba przyznać,ze jego główny ciężar jest poza PZM i AK. Organizator rajdu nawet gdyby chciał na własną rękę taką barierę naprawić to chyba nawet nie bardzo może. Czytałem niedawno o facecie, któremu przywalili kilkaset złotych kary za to że wyremontował znak drogowy - to państwo jest niestety chore po całości...
żółtodziób
A8

Postprzez 205-206 » wtorek, 19 cze 2012, 13:11

To jest rajd. Nie róbmy z odcinków specjalnych torów wyścigowych . Ryzyko jest częścią rajdów .
205-206

Postprzez żółtodziób » wtorek, 19 cze 2012, 14:23

Ryzyko jest nawet jak przechodzisz przez ulicę, co nie oznacza, że nie można i nie należy tego ryzyka ograniczać.
żółtodziób
A8

Postprzez kmederski » wtorek, 19 cze 2012, 15:14

No i znowu sie muszę zgodzic z żółtodzióbem.

Chyba sie starzeje :wink:
kmederski
N3

Postprzez żółtodziób » wtorek, 19 cze 2012, 22:51

@kmederski - spoko, mnie też lat nie ubywa...
żółtodziób
A8

Postprzez janex » czwartek, 21 cze 2012, 22:28

"WRC is for boys, group B was for men"
janex
N3

Postprzez Jarek55511 » czwartek, 21 cze 2012, 23:15

[*]
Jarek55511
S1600

Postprzez Mad Max » piątek, 22 cze 2012, 09:56

Za dużo ostatnio takich sytuacji... zaczyna mnie to powoli przerażać... [*]
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez marrcus » piątek, 22 cze 2012, 16:03

szkoda bo ładna była
marrcus
N3

Postprzez janex » piątek, 22 cze 2012, 19:23

Trochę to tak zabrzmiało że jak by była brzydka to by nie było szkoda.
"WRC is for boys, group B was for men"
janex
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne