Święta w domu, choinka w pokoju, śnieg (gdzie nie gdzie) na polu, poczta nieczynna

1. Jeśli chcesz zacząć zbierać, to musisz sobie ustalić, co i jak. Czy pocztówki, czy naklejki (np. tablice rajdowe). Bo potem jak nie wiesz co i jak robi sie "syf". Jak już sobie wybierzesz (w moim przypadku pocztówki rajdowe, czasem coś z wyścigów

2. W czym chcesz trzymać. Większość osób trzyma luzem kartki. Ja sam tego nie polecam - pogną sie, jeszcze sie podrą i co będzie z tego. Polecam kupno albo albumu na zdjęcia (najlepiej z miejscami o różnych rozmiarach) bądź segregator z koszulkami.
3. Jeśli to Cię nie znechęciło, to lecimy dalej. Najlepiej na początku wymyśleć formę zbierania kartek - czy będzie to wysyłanie maili (gotowy mail idzie do teamów, kierowców rajdowych itp.) wysyłanie listów z prośbą, znaczkiem i kopertą zwrotną (to sprawdza się w 90%, maile tylko w 30-40%) czy zbieranie pocztówek i autografów na rajdzie. Ja wybrałem pierwsze i ostatnie.
4. Jak szukać adresy? To pytanie zadaje wiele osób. Najlepiej szukać ich w takich wyszukiwarkach jak np. www.google.com. Wpisując dajmy na to "www.kocham-rajdy.blog.onet.pl Rally Team" znajdujesz stronę, na której w 99% jest podany adres maila bądź instytucji.
5. W listach i mailach nie zapomnij podać:
- prośbę o te gadżety,
- imienia, nazwiska i adresu,
- jeśli masz stronę rajdową o np. pocztówkach, napisz jej adres,
6. Polecam założenie strony czy bloga o swojej kolekcji - pomoże to w powiększaniu kolekcji. Napewno poprzez stronę odezwą się do Ciebie chętni wymiany.
7. Jeśli wysyłasz maile i listy, pozostaje Ci uzbroić się w cierpliowość i czekać. Pocztówki najczęściej przychodzą w okresie około 2 tygodni. Ale nieraz przychodzą wcześniej bądź później - w zależności od np. poczty.
Mam nadzieję, że się przyda.
Jesli macie jeszcze jakieś pytania, piszcie w komentarzach

Życzę powodzenia i powiększania kolekcji,
Gabrally
www.kocham-rajdy.blog.onet.pl

PS. Licze na to, że w przyszłym roku moja kolekcja będzie się coraz bardziej powiększała poprzez wymiany z nowymi kolekcjonerami...