Czasopisma motoryzacyjne

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez knaustychy » poniedziałek, 28 gru 2009, 09:33

w Empiku, Ruchu i kolporterze cisza, ale po Tychach jeździ trolejbus z reklamą SupeRaly magazyn rajdowy więc nie bardzo wiem o co chodzi, Ale nic dziwnego że się rozpadli.
www.YouTube.com/KnausTychyPL
knaustychy
N3

Postprzez Mad Max » poniedziałek, 28 gru 2009, 12:48

micz napisał(a):a jak nie będa poszerzać to zamkną i koniec.

zapomniałeś jeszcze dodać że Auto Sport poszerzali i mimo to zamknęli
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez Mroowa » poniedziałek, 28 gru 2009, 13:09

Superally wzięło superally :D
Mroowa
S2000

Postprzez Booogi » poniedziałek, 28 gru 2009, 20:15

kremer napisał(a):setne wydanie wrc i po raz kolejny przeczytanie tej gazety zajmuje mi 20 pare minut :) szkoda ze nie ma konkurencji z nieco lepszym zapleczem i mozliwosciami

mnie zajęło troche dłużej, jednak czyta się bardzo szybko (chyba dlatego, że tematyka ciekawa).

Z okazji 100go wydania napiszę jedno - nie wiem kto projektuje okładki, ale to jest dramat, dla ludzi z jako takim poczuciem estetyki patrzenie na nie to ostra katorga. Kiedyś na okładkach widniały ładne zdjęcia i wszystko grało.
Niby drobnostka, WRC kojarzy mi się bardzo dobrze ze względu na zawartość merytoryczną, ale szata graficzna (szczególnie te okładki) woła o pomstę do nieba.

Panie red. Garbarz i szanowna Redakcjo - nie idźcie tą drogą! :)
Janusz na zawsze w naszej pamięci...[ ' ]
Booogi
A5

Postprzez krist » środa, 30 gru 2009, 15:50

micz napisał(a):a może to po prostu poszerzanie tematyki, żeby więcej osób tym zainteresować. Na palcach jednej reki można policzyć takich, których interesuje dobór rodzaju płytek w szperze w zalezności od wilgotności nawierzchni :D

Ja myśle że więcej znajdą chętnych na artykuły o doborze płytek w szperze, mimo że 0,1% czytelników może to wykorzystać w praktyce. Dla takich "ciekawostek" można to nazwać niepotrzebną zupełnie wiedzą kupowałem "stare" WRC.
Za to ten 100 numer to dla mnie totalne nieporozumienie. Cała strona zdjęć jeżdżącej pogodynki, masa stron z quizami czy konkursami, a treść gdzieś poupychana po kątach. 1 relacja solidna a Barbórki Warszawskiej, o Praskiej 4 zdania, o innych imprezach typu wyścigi na lodzie, czy sprawy typu show w Bolonii cisza.

Wogóle widząc mizeria w rajdach czy u nas czy na świecie liczyłem że WRC wyjdzie z niszy rajdów i zainteresuje się resztkami rallycrosu u nas czy wyścigów płaskich, bo o GSMP czasem z łaski coś napisali, a tu nic. Są rajdy w Europie, niekoniecznie takie gdzie Sołowow startuje (bo jakby on ME nie jechał to pewnie żadnej relacji nie było) są mistrzostwa krajowe, a tu ostatnio coraz mniej na te tematy.
Jak zaczynali była taka okładka z Kucharem "Czy będzie Małyszem rajdów?" już wiadomo że nie, póki sie nie wybije ktoś na nowego Hołowczyca czy Kuliga rajdy będą niszowe, więc może by poszerzyć niszę o inne motorsporty?

Jedno co ostatnio ciekawe weszło to relacje z imprez amatorskich, i za to duży + ale już w ostatnim numerze nie ma kalendarza czyli co albo nic sie nie dzieje albo WRC ma to gdzieś? Wiem że to można w internecie znaleźć choćby na hodze ale jak tak podejść do tematu to moze wogóle tylko plakaty będą drukować bo reszta jest dostępna?

Niestety mam wrażenie że gazeta idzie na łatwizne, wiadomo że czasy są ciężkie, dla prasy ale mozna coś zakombinować, znależć ludzi którzy niekoniecznie na etat coś zrobią a np akurat mieszkają gdzieś w świecie i jeżdzą na rajdy, bo ja np bym si e chetnie dowiedział jak sie w Europie jeździ, i to nie tylko na zasadzie raz na rok artykuł o Hiszpanii.

Bo jam WRC sie ma zamiar poszerzać o czytelników Vivy czy Twojego stylu to ja chyba podziękuje i sie czeskiego zaczne uczyć
krist
N3

Postprzez czajak » czwartek, 31 gru 2009, 00:38

Niestety ja również uważam że WRC zmierza w złym kierunku. W kolejnym numerze będzie artykuł "Co mają w głowach? Andrzej Matracki -mistrz świata we fryzjerstwie ocenia uczesanie rajdowców." to chyba za "ciężki" materiał jak dla mnie. Muszę z przykrością stwierdzić że jubileuszowy, 100 numer był moim ostatnim.

PS. A może ten artykuł to jakiś żart? Prima Aprilis? „Mamy Cie!”?
czajak
N2

Postprzez voytec » piątek, 1 sty 2010, 12:17

krist napisał(a):Wogóle widząc mizeria w rajdach czy u nas czy na świecie liczyłem że WRC wyjdzie z niszy rajdów i zainteresuje się resztkami rallycrosu u nas czy wyścigów płaskich, bo o GSMP czasem z łaski coś napisali, a tu nic.

Tego sie wlasnie boja - z zalozenia "WRC" mialo byc stricte rajdowe i temu zalozeniu sa wierni. Jak pokazuja przyklady prasowej konkurencji zajmujacej sie ogolem sportu samochodowego (polski AutoSport, TopSpeed, Rajdy i Wyscigi, Autoklub) wcale nie jest oczywiste, ze to bledne podejscie. Ja tez optowalbym za Twoim (za technikaliami zwlaszcza), ale nas dwoch i jeszcze kilka osob nie wyczerpie im nakladu.
Rallycross byl na poczatku, pisala o nim Aska Kalinowska, ale ja "wykolegowali" i zawezili sprawe do krociutkiej notki Maxa, a teraz juz nie pisza wcale (bo i RC w Polsce to wymeczony pacjent na OIOMie, z zyciem podtrzymywawnym respiratorem..).

Niestety mam wrażenie że gazeta idzie na łatwizne, wiadomo że czasy są ciężkie, dla prasy ale mozna coś zakombinować, znależć ludzi którzy niekoniecznie na etat coś zrobią a np akurat mieszkają gdzieś w świecie i jeżdzą na rajdy, bo ja np bym si e chetnie dowiedział jak sie w Europie jeździ, i to nie tylko na zasadzie raz na rok artykuł o Hiszpanii.

Sluszna koncepcja. Ale wiesz, kiedys fajnie o takiej tematyce pisal J.Zagorny, tez za "czapke sliwek", jednak uklad L.K-Ch. - Solowow jest mocniejszy. W takim razie nie wiem, czy Jarek na takie dictum odpuscil sam, czy jemu podziekowano - tutaj moze Raven cos doda (albo nie).

Bo jam WRC sie ma zamiar poszerzać o czytelników Vivy czy Twojego stylu to ja chyba podziękuje i sie czeskiego zaczne uczyć

IMO j.angielski wystarczy. Reszta to Google Translator.

czajak napisał(a):"Co mają w głowach? Andrzej Matracki -mistrz świata we fryzjerstwie ocenia uczesanie rajdowców."

->"w glowach" to raczej psychiatra albo chirurg. Gosc jechal jako pilot z Jermakiem ostatnia Barborke, zna sie od lat z Holkiem - temat mozna fajnie pociagnac na szpaltke, ale jako grubszy artykul to faktycznie przegiecie. Mam nadzieje, ze do momentu zlozenia nr-u opamietaja sie.
"Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka, gdyby się nie przewrócił byłaby rzecz wielka..."
voytec
N3

Postprzez CZUCZU » piątek, 1 sty 2010, 12:46

Czytałem wrc z okolic 40-60 numer z nudów. 4 auta, super relacje a mniej stron.
i nei oszukujmy sie zaczynałem czytac wrc od ostatniej strony strefa zgniotu a teraz zabrali jedyny powód dla którego kupowałem ta gazete
http://www.czuczu.estrefa.pl

Głośno i bokiem na przednich łapach..
CZUCZU
N3

Postprzez Mad Max » piątek, 1 sty 2010, 18:34

osobiście nie rozumiem dlaczego nie piszą prawie w cale o rajdach czeskich, biorąc pod uwagę że jednak sporo kibiców od nas jeździ oglądać czeskie rajdy
Jest jedna rzecz dla której warto żyć - RAJDY!!! i nie zmienia się nic

http://www.modelowanie.fora.pl
Na warsztacie:

Obrazek Obrazek
Mad Max
S2000

Postprzez CZUCZU » piątek, 1 sty 2010, 21:16

relacji z berga tez brak bo krist nie pisze
http://www.czuczu.estrefa.pl

Głośno i bokiem na przednich łapach..
CZUCZU
N3

Postprzez krist » sobota, 2 sty 2010, 00:38

Relacji z Berga nie było bo nie byli zainteresowani, ja nie mówie że sam bym napisał, jak coś kiedyś popełniłem nie wydrukowali, uznałem że widocznie nie dość dobre było. Ale chciałem wziąść ze sobą kogoś żeby zobaczył, opisał, ale nie, jeden gość przeczytał regulaminy i nie rozumiejąc za bardzo tematu wysmażył artykuł, rozpaczając nad poziomem zabezpieczenia. Jak dla mnie żenada. Potem troche się zainteresował tematem inny gość, zgodził się dodać do kalendarza imprez wyścigi i rajdy amatorskie w CZ i SK ale widze że zniknął ze stopki i tabelka też znikneła. Za to są fryzjerzy i pogodynki. Czekam jeszcze na Gotuj z Juniorem, Taniec z Kuzajem i Jak śpiewają Bębenkowie.

Co do świętej pamięci konkurencji to wg mnie znikneła nie dlatego że pisała o wszystkich motorsportach ale z powodu ogólnego poziomu gazet. Żaby wziąć za przykład tylko ostatni duży projekt Autoklub, nie był zły ale WRC w tamtym czasie było dużo lepsze, pewnie teraz mógłby spokojnie powalczyć. A te pare lat temu mieliśmy w kraju super mistrzostwa z mocną obsadą, nie to co teraz, MŚ też były 10x ciekawsze więc było więcej materiału rajdowego.

Teraz jakby trudniej o ciekawy materiał, a w gazecie totalnie odpuścili sprawy techniczno informacyjne. Piszą np o jakimś super doinwestowanym maluchu, ma niby 55 koni, ale czy piszą co jest zrobione, nie bo kogo to interesuje. Testy sportowych cywili były ok, ale ostatni test golfa gti głownie opisuje nowe hobby Przybylskiego. Ok zróbcie z nim o tym wywiad bo to bardzo ciekawy człowiek, ale jak już robicie test auta to napiszcie też cokolwiek o nim. Mam wrażenie że to teraz ma być taki Twój Styl z rajdowym zacięciem, może ja się nie znam na gazetowym biznesie i to będzie strzał w 10 ale jak kupowalem w ciemno wszystkie poprzednie numery tak ten następny baaaardzo dokłądnie obejrze w kiosku czy to ma sens
krist
N3

Postprzez kuba_k » sobota, 2 sty 2010, 00:54

krist napisał(a):ale nie, jeden gość przeczytał regulaminy i nie rozumiejąc za bardzo tematu wysmażył artykuł, rozpaczając nad poziomem zabezpieczenia. Jak dla mnie żenada

a na czym polegało by "zrozumienie tematu"?
nawiasem mówiąc o zabezpieczeniu był tam jeden akapit i to bardziej w kontekście stanowiska pzm
Pozdrawiam
Kuba Kozal
kuba_k
N2

Postprzez Air Black » sobota, 2 sty 2010, 01:03

Brak tematów to raczej kiepska wymówka. Wszyscy tutaj wymieniają ciekawe tematy , jest jeszcze kilka.
Ja np. z przyjemnością poczytał bym kilka (jak nie kilkanaście) rajdowych historii Macieja Wisławskiego ,które już kiedyś były na łamach magazynu. Również inne osoby na pewno mają ciekawe historię , np.Andrzej Koper też potrafi ciekawie opowiadać.
Autoklub część osób kupowała z powodu relacji z RSMP na płytach VCD , może znów wrócić do tego pomysłu nawet kosztem wzrostu ceny ? Przy tak małej ilości relacji w telewizji ,godzinna na płycie miała by wzięcie .
Air Black
N3

Postprzez krist » sobota, 2 sty 2010, 12:55

kuba_k napisał(a):
krist napisał(a):ale nie, jeden gość przeczytał regulaminy i nie rozumiejąc za bardzo tematu wysmażył artykuł, rozpaczając nad poziomem zabezpieczenia. Jak dla mnie żenada

a na czym polegało by "zrozumienie tematu"?
nawiasem mówiąc o zabezpieczeniu był tam jeden akapit i to bardziej w kontekście stanowiska pzm

Bez urazy Kubo ale pisanie o czymś zza biurka bez znajomości tematu, na podstawie kiepsko przetłumaczonych regulaminów, (wiem bo ja to robiłem, nie znam czeskiego i wyszło jak wyszło) daje taki efekt że w tekscie jest kilka błędów rzeczowych, i wg mnie wogóle nie oddaje istoty zawodów. Jak dla mnie to mało profesjonalne. Nie wiem jaki budżet ma gazeta czy faktycznie nie ma kasy żeby podjechać te 200 km na zawody wyrobić sobie własną opinię. Nie wnikam w ocene BT, moge mieć inne zdanie, ale gdybyś chociaż zapytał o to czy tamto udało by sie wyprostować pomyłki. Przepraszam jeśli Cie uraziłem w poprzednim poscie, może podchodze do tematu zbyt emocjonalnie, ale miałem wtedy nadzieje (może naiwną) że notka w gazecie może coś ruszyć, że nie trzeba będzie jeździć za granicę żeby tanio się ścigać. Nie wyszło i widze że wogóle jest to nie do przejścia póki PZM sie nie opamięta i nie przestanie straszyć odebraniem licencji sędziowskich i zawodniczych.
Nie rozumiem tylko czemu cały temat jest tabu, prosiłem 3-4 zdania że są zapisy na kolejny sezon, jak widać nie zmieściło się w natłoku informacji :)

Ale to tak przy okazji, może uchylisz rąbka tajemnicy czy ten 100 numer to początek nowego, lifestylowego WRC ? :)

Pozdrawiam,
Krzysiek
krist
N3

Postprzez kuba_k » sobota, 2 sty 2010, 14:21

krist napisał(a):Bez urazy Kubo ale pisanie o czymś zza biurka bez znajomości tematu, na podstawie kiepsko przetłumaczonych regulaminów, (wiem bo ja to robiłem, nie znam czeskiego i wyszło jak wyszło) daje taki efekt że w tekscie jest kilka błędów rzeczowych, i wg mnie wogóle nie oddaje istoty zawodów. Jak dla mnie to mało profesjonalne. Nie wiem jaki budżet ma gazeta czy faktycznie nie ma kasy żeby podjechać te 200 km na zawody wyrobić sobie własną opinię.

generalnie 1/2 (jak nie więcej) tekstów powstawała za biurkiem. to wynikało z możliwości finansowych i czasowych.
czy redakcję stać by było na wysłanie kogoś na berg trophy? pewnie tak. czy wysłała by? chyba znasz już odpowiedź...
regulaminy zawsze były doskonałym źródłem do pisania tekstów.
a korzystając z materiałów z oficjalnej strony trudno zakładać, że są one źle przetłumaczone...

pisząc tekst muszę patrzeć na temat z dwóch stron, szczególnie w takich kontrowersyjnych tematach (a umówmy się, że z punktu widzenia PZM był to temat kontrowersyjny. a w kwestii bezpieczeństwa wrc zwykle popierało oficjalną linię PZM)

ale miałem wtedy nadzieje (może naiwną) że notka w gazecie może coś ruszyć, że nie trzeba będzie jeździć za granicę żeby tanio się ścigać. Nie wyszło i widze że wogóle jest to nie do przejścia póki PZM sie nie opamięta i nie przestanie straszyć odebraniem licencji sędziowskich i zawodniczych.

notka w gazecie nic nie ruszy. członkowie gkss i pzm po pierwsze nie bazują na tym co wyczytają w wrc (mam wrażenie, że generalnie traktowali zawsze wrc jako zło konieczne), a po drugie na temat bezpieczeństwa konsekwentnie trzymają się jednej linii. i ja osobiście nie widzę najmniejszej możliwości zmiany tego stanu - żadne petycje, listy otwarte czy dyskusje na forach na to nie wpłyną. ani nawet wybory, zmiany u władzy itp, bo to nie jest już kwestia personalnych opinii pojedynczych osób, tylko polityka całej instytucji.

Nie rozumiem tylko czemu cały temat jest tabu, prosiłem 3-4 zdania że są zapisy na kolejny sezon, jak widać nie zmieściło się w natłoku informacji :)
Ale to tak przy okazji, może uchylisz rąbka tajemnicy czy ten 100 numer to początek nowego, lifestylowego WRC ? :)

ja już od półtorej roku nie mam nic wspólnego z WRC. a ostatni numer jaki kupiłem (nie licząc tego 100go, który z ciekawości nabyłem) to chyba z lutego zeszłego roku
Pozdrawiam
Kuba Kozal
kuba_k
N2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne