Z CB Radiem na rajd.

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez bullitt » środa, 15 lut 2006, 01:02

Pytaj.
Mniej pisać, więcej czytać, a jeśli pisać, to tak, żeby inni czytali...
bullitt
N3

Postprzez Mroowa » środa, 15 lut 2006, 01:26

A ja mam pytanie z innej beczki ... mam hmm Walkie Talkie czy cóś działa do 5 km i też ma ileś tych kanałów :] jak myślicie usłyszeć się da przez to CB ? zwykłe oczywiście nie tak jakieś kodowane Smile

Chodziło o to pytanko.

A pytam bo po prostu w tej kwestii jestem zielony :) a kto pyta nie błądzi :D
Mroowa
S2000

Postprzez Właściciel Browaru » środa, 15 lut 2006, 02:50

Za łączność na rajdzie nie odpowiada PZM, tylko szef łączności organizatora. Najczęściej jest nim osoba o odpowiednich kwalifikacjach, wynajęta na komercyjnych zasadach.

PZM ma wykupione w UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej, jeszcze niedawno URTiP, czyli Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) na cały rok częstotliwości i tylko on z nich korzysta. Szef łączności organizatora może je wykorzystać, ale nie musi.
Właściciel Browaru

Postprzez sumo » środa, 15 lut 2006, 11:00

Właściciel Browaru napisał(a):Za łączność na rajdzie nie odpowiada PZM, tylko szef łączności organizatora.

Tak dobrze mówisz Włascicielu! Tylko ze gdy szef łączności pracuje dla organizatora, to tak samo jakby pracował dla PZM. Bo przeciez oni wszyscy razem "Tworzą" rajd.
sumo
N4

Postprzez Majkel » środa, 15 lut 2006, 14:20

bullitt napisał(a): I o to mi Jureczku drogi od samego początku chodziło. A za ciasno w eterze nie jest?

No co Ty, jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją żeby było za ciasno... Czasami zdarza się że dużo osób naraz rozmawia, więc jeżeli Ci to przeszkadza to przechodzisz ze "swoimi" na inny kanał i macie spokój.
Majkel

Postprzez bzyq » środa, 15 lut 2006, 16:42

Właściciel Browaru napisał(a):Za łączność na rajdzie nie odpowiada PZM, tylko szef łączności organizatora. Najczęściej jest nim osoba o odpowiednich kwalifikacjach, wynajęta na komercyjnych zasadach.

PZM ma wykupione w UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej, jeszcze niedawno URTiP, czyli Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty) na cały rok częstotliwości i tylko on z nich korzysta. Szef łączności organizatora może je wykorzystać, ale nie musi.

Zgadza sie, ale zawsze to jest wyslannik PZM, poza tym wszystkie krotkofalowki ( zarowno reczniaki jak i samochodowe ) przyjezdzaja z Warszawy. Z tego co wiem jest chyba 3 ludzi ktorzy sie tym zajmuja ( moge sie mylic, znam tylko jednego)
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Zajcev » środa, 15 lut 2006, 17:21

co do początku tematu, niewiem jak jest teraz ale dobrze pameitam jak kilka lat temu na Rajdzie Krakowskim zaloga z Czech zapytała nas czy możemy im pożyczyć na chwile CB (mielismy wtedy takie przenośne) i normalnie sie kontaktowali z serwisem przez nie:) wiec moze niektore zalogi tez sie jeszce kontaktuja przez to;)
Zajcev
N4

Postprzez yosfer » czwartek, 16 lut 2006, 10:26

W dzisiejszych czasach zespoly rajdowe uzywaja raczej telefonow komorkowych. A jesli juz ktos ma radio, to raczej jest to bardziej profesjonalny sprzet pracujacy na pasmie amatorskim (nie mylic z pasmem CB).

CB to raczej namiastka lacznosci - cos jak opony Markgum sa prawie oponami wyczynowymi. ;)

Jezeli chodzi o krotkofalowki walkie-talkie, to z reguly pracuja na czestotliwosci 446 MHz, a pasmo CB to ok 27 MHz, wiec nie da sie podsluchac.
yosfer

Postprzez Megas WRC » czwartek, 16 lut 2006, 11:51

CB radio w dzisiejszych czasach jest super. Na dojazdach do OSów można nawiązać kontakt np. z kierowcami ciężarówek i dowiedzieć się gdzie stoi policja :) Mój tata w swoim samochodzie ma CB i często tak robi. Kierowcy TIRów często informują innych swoich kolegów ale ty też to słyszysz :) Jeśli chodzi o oglądarke to dobre jest też Walki-Talki czy jakoś tak :) Zawsze na rajd bierzemy, wtedy jedna osoba może stanć w jednym miejscu inna w drugim dość daleko od siebie położonym i rozmawiać kto jak przejechał itd. :)
Megas WRC
A5

Postprzez Mroowa » czwartek, 16 lut 2006, 13:20

A to nadal się jakoś opłaca trzeba mieć jakieś pozwolenia ?
Mroowa
S2000

Postprzez morton » czwartek, 16 lut 2006, 14:42

nie teraz pozwolenia wycofali jak cie zatrzyma policja mozesz miec na legalu.
morton

Postprzez sumo » czwartek, 16 lut 2006, 15:17

szkoda ze teraz na CB zrobil sie syf.... pare lat temu bylo milo, aktualnie slychac duzo wulgaryzmow i glupot.... dlatego część starych CBstów przeniosła się na pasmo amatorskie i pracuje na tzw "dwójce"

jestem ciekaw na jakich częstotliwościach pracują teamy rajdowe?
sumo
N4

Postprzez domi.pudlo » czwartek, 16 lut 2006, 15:33

A co sadzicie o wykorzstaniu GPS + Automapy ?

Siadam w domu i sprawdzam jak leca Odcinki ....
znajduje polne drozki i ogien :)
organizatorzy podaja wspolrzedne odcinkow...

wiele razy bylo tak ,,, ze stalem sam samochodem zaraz obok odcinka...

a dodatkowym plusem jest baza fotoradarow :)

Ja mam Holuxa i w miastach dziala wysmienicie :)
Jesli ma ktos jakies pytania to chetnie odpowiem :)
domi.pudlo
N1

Postprzez Mroowa » piątek, 17 lut 2006, 01:04

W takim razie chyba trzeba sobie sprawić taką zabawkę :] Tylko sprzedam Walkie Talkie funkel nówka nie używane w sporcie i wogóle. :] chce ktoś kupić :D
Mroowa
S2000

Postprzez Tomi_OL » poniedziałek, 20 lut 2006, 21:32

Dla mnie CB radio jest potrzebne w pracy.
Dużo łatwiej mi się jezdzi, nie błądze po obcych miastach jak jezdze z towarami. No i jest to darmofon. A syf na Radiu zrobił sie przez to że coraz większa ilość osobówek to posiada. A najbardziej mnie wqrwia jak jezdzą przedstawiciele handlowi. I pytaja czy nie ma policji żeby móc zapierdzielać nie patrząc na przepisy. Osobiście ich nienawidzę.
Rajdowcy "na dopingu" są tylko mistrzami na swoim podwórku. To zwykli oszuści. Simon Jean-Joseph.
www.sztukakibicowania.pl
Jezek, jezek, jezek SE MA !
Gravel Ruless !
Tomi_OL
N3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne