MEDIA a zwykły kibic rajdowy-fotograf

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Postprzez micz » poniedziałek, 30 mar 2009, 13:29

czyli powinno byc tak jak mówię.

Kibice mają swoje strefy (nikt o zdrowych zmysłach nie wyznaczy ich za kopertą) a media swoje. i wtedy nikt nikomu nie przeszkadza.
www.compsport.pl
www.maciejwislawski.pl
micz
A6

Postprzez bociek » poniedziałek, 30 mar 2009, 14:23

panowie ale zawsze mozna sie dogadac wiekszosc mediow robiac foty robi je kucajac wiec gore masz wolna, a niech mi nikt nie mowi ze robi fotki z za koperty przez tasmy takze kleczac :) sa fotografiowie ktorzy potrafia sie zapytac czy nie zaslaniaja i przesunac sie kilka cm ale sa tez cwaniacy ktorzy to maja w d... bo maja kamizelke (a takich w polsce paru znam ). Niestety trzeba troche zrozumienia jak i zjednej tak i z drugiej strony.
bociek
N2

Postprzez Gucio » poniedziałek, 30 mar 2009, 17:07

W końcu jakiś normalny post w temacie.
EOS 7D,400D/50 1.8/17-50 2.8/70-200 F4 L/580EX II :mrgreen:
http://www.image-sport.net moja stronka :)
Leszek!!
Gucio
S2000

Postprzez machoony » poniedziałek, 30 mar 2009, 23:57

można robić zdjęcia, nagrywac bez kamizelki i co gorsza nie zaslaniajac innymi i nie byc zaslanianym.
trzeba tylko chciec.
http://www.it-technologies.pl
machoony
A5

Postprzez bociek » wtorek, 31 mar 2009, 11:36

no wiadomo zawsze mozna tylko co mnie dziwi, ze stoi gosciu z komura 15m od 90 i jest wielce obuzony ze zaslania mu gosc z media, no ale na dobra sprawe pomyslmy co mu wyjdzie z tej komury :) ja lubie poogladac na necie czy tez w prasie dobre fotki z rajdu, a takze umiem sie grzecznie zapytac czy kotos moglby sie troche przesunac jezeli widze ze zaslania. No chyba ze sytuacja wyglada tak ze gosc stoi spokojnei a gdy jedzie zawodznik to wyskakuje ci przed oczy i wymachuje przeszczepami to z takim trzeba troche ostrzej :) bo zazwyczaj nie daje sie z nim dogagac slowami przeprasza, itd jak nie uslyszy kur.... to nie zrozumie:)
bociek
N2

Postprzez gabrally » wtorek, 31 mar 2009, 16:17

machoony napisał(a):można robić zdjęcia, nagrywac bez kamizelki i co gorsza nie zaslaniajac innymi i nie byc zaslanianym.
trzeba tylko chciec.

Można, jak najbardziej, ale na zwykłych oesach. Na prologach, superoesach to w 99% przypadkach nie ma opcji, żeby media zdążyły robiąc zdjęcia czy też filmy na taki odcinek, nie przyjeżdżając godzinę czy więcej przed rozpoczęciem. W takich przypadkach niestety akredytacja musi być...
Coraz częściej zastanawiam się, czemu zamiast rajdów nie wybrałem szachów. Na przykład. ;)
gabrally
N4

Postprzez Driv » poniedziałek, 4 maja 2009, 13:36

MKmagic napisał(a): Gość postąpił fair. Media nie są dla tych, co dokumentują rajd komercyjnie.
.

A Ty pracujesz dla TV za darmo ? Że niby dzinnikarz nie dostaje kasiory za swooją prace ? A gazeta to przedsięwzięcie charytatywne i nie służy do zarabiania ?

A jak Twój pracodawca 'poprosi" cię o założenie firmy bo wygodniej mu będzie sie rozliczać z Toba fakturami to staniesz sie przedsiębiorstwem komercyjnym ? i nie dostaniesz "szmaty" ?

bzdura roku
Driv

Postprzez Driv » poniedziałek, 4 maja 2009, 13:42

niechwia napisał(a):
Driv w samym rallyzoomie masz 8 fotografów (!

jak wyżej Banan napisał odniosłem sie do wypowiedzi o zarabianiu na życie zdjęciami z rajdów.

no chyba że dostałeś za te kilka fot w rallyzoomie 40 000 zł ( bo tyle rocznie przydałoby się mieć na zycie ) to wtedy gratuluje

niechwia napisał(a): twoje nazwisko też tam jest jak sie nie mylę ?

!

jest z rozpędu - kiedy widziałeś ostatnnio tam moje foto ?
Driv

Postprzez MKmagic » poniedziałek, 4 maja 2009, 18:39

Driv napisał(a):
MKmagic napisał(a): Gość postąpił fair. Media nie są dla tych, co dokumentują rajd komercyjnie.
.

A Ty pracujesz dla TV za darmo ? Że niby dzinnikarz nie dostaje kasiory za swooją prace ? A gazeta to przedsięwzięcie charytatywne i nie służy do zarabiania ?

A jak Twój pracodawca 'poprosi" cię o założenie firmy bo wygodniej mu będzie sie rozliczać z Toba fakturami to staniesz sie przedsiębiorstwem komercyjnym ? i nie dostaniesz "szmaty" ?

bzdura roku

Pisząc "komercyjnie" miałem na myśli tych, którzy kręcą rajd po to, żeby materiał sprzedać, a nie, żeby relacjonować w TV. Dla mnie to już nie są Media, tylko czysto komercyjna firma, która jedzie na rajd po to, żeby mieć materiał "na sprzedaż".
Oczywiście, że są firmy, które robią to samo, ale na zlecenie TV. Tylko wówczas akredytuje redakcja TV. Potrzebna jest pieczątka redakcji i podpis redaktora naczelnego.
Kto akredytuje firmy "kręcące" rajdy na sprzedaż? Jaka redakcja?
jakoś nie chce mi się wierzyć, że jakakolwiek redakcja (może poza własnym portalem internetowym) kupi te trzęsące się ujęcia robione na handycamach pracujących na "zielonym programie".
Dla tego dla mnie to nie są Media.
MKrupski
MKmagic

Postprzez Zajcev » poniedziałek, 4 maja 2009, 18:57

MKmagic napisał(a):Pisząc "komercyjnie" miałem na myśli tych, którzy kręcą rajd po to, żeby materiał sprzedać, a nie, żeby relacjonować w TV. Dla mnie to już nie są Media, tylko czysto komercyjna firma, która jedzie na rajd po to, żeby mieć materiał "na sprzedaż".

Dla mnie TV to rowniez komercja, dzis utwierdzily mnie rowniez w tym przekonaniu posty micza zawarte w innym temacie.
Telewizja rowniez pokazuje to co sie sprzedaje, pokazywane sa relacje z RSMP, w czasie ktorych reklamy lepiej sie sprzedaja:) pokazywane sa rajdy w USA, ktore podobno ciesza sie duza ogladalnoscia, czyli zarazem jest to idealny czas reklamowy:) nie pokazuja czegos na czym nie zarobia -> rajdy w Czechach, na Slowacji itp.

Czy nie jest to rowniez komercja? Jedziemy na rajd po to by nagrac material, ktory pozniej zapuscimy w TV i na tym ZAROBIMY :)

W chwili obecnej wole ogladnac plytke DVD zrobiona przez pasjonatow niz 5 minut w TV...

Kiedys zadalem Panu w biurze pytanko, czy TV nie jest komercyjna?
nie potrafil niestety odpowiedziec... ja widze tu i tu komercje:)

(aaa w swoim poscie nie biore pod uwage TVP :) )
Zajcev
N4

Postprzez Arti » poniedziałek, 18 maja 2009, 21:35

Teraz już piszę nie jako kibic tylko jako MEDIA. i co z tego, jak większość osób nie wpuścili na stadion z akredytacją MEDIA, tylko kazali stać na specjalnie wytyczonym "balkonie" dla MEDIÓW. Ale co z tego, jak kilku "profesjonalistów" znalazło się przed rampą na bieżni stadionu. Oto zdjęcie i przykład kulturyyyyyyyyyyyyyyyy niektórych osób.

http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_pre ... 8d6b775cc7

a to drugie zdjęcie:

http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_pre ... f806dd0e9a

Nie ma się co dziwić później, ze profesjonalista ma super zdjęcia, a amator takich zdjęć nie ma.

Pozdrowienia dla Panów Zawodowców !!!
Arti
N3

Postprzez KKoza » wtorek, 19 maja 2009, 03:02

Arti napisał(a):Oto zdjęcie i przykład kulturyyyyyyyyyyyyyyyy niektórych osób.
http://www.hot.jpg.pl/inc/tmp_image_pre ... 8d6b775cc7

Przepraszam, ale co takiego niekulturalnego wg Ciebie robią panowie na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu? Próbuję wysilić umysł i za Chiny socjalistyczne nie potrafię zrozumieć o co Ci chodzi.
http://www.kamilkoza.pl Obrazek
KKoza
N2

Postprzez bzyq » wtorek, 19 maja 2009, 06:14

kamil: tu chyba raczej chodzi o to, że szanowny pan fotograf, skoro ma juz akredytacje, to mógłby zająć się robieniem zdjęć, a nie tylko gratulować i zasłaniać innym
Edek z krainy kredek ;p
bzyq
A6

Postprzez Bujaka Jamajka » wtorek, 19 maja 2009, 07:20

Ale co za problem było się wbić na dół na stadion ?
"RWD jest jak SEX, po co jeździć na ręcznym skoro można dać w pizdę" ...

Zdobysław Bucki fotografia rajdowa (i nie tylko) :)
Bujaka Jamajka
N3

Postprzez Mroowa » wtorek, 19 maja 2009, 09:27

ano był problem, niektórym się udało innym nie. Zrobili miejsce dla foto... ale jakoś im ono nie wyszło bo wbijał się tak kto chciał. Rally team etc.
Mroowa
S2000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum ogólne