Koszty sponsoringu

Jak sama nazwa wskazuje, dyskusje na ogólne tematy.

Moderator: SebaSTI

Koszty sponsoringu

Postprzez beeper_ » czwartek, 16 paź 2008, 19:25

Chciałbym się dowiedzieć jakie są koszty sponsoringu . Nie mam tutaj na myśli kogoś z czołówki rsmp tylko jakaś załogę w pucharze pzm. Głownie chodzi i mi o przedział cenowy za jaką kwotę można liczyć na przestrzeń reklamową na samochodzie.
beeper_
N4

Postprzez Beret » czwartek, 16 paź 2008, 19:35

absolutnie nie ma zasady. pytasz na jeden rajd czy na caly sezon?? ktore elementy samochodu? duza reklama czy mala?? a moze na caly samochod? i przede wszystkim jaki samochod? z ktorej klasy?
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez beeper_ » czwartek, 16 paź 2008, 19:42

Oczywiście wiem, ze nie ma zasady, skupmy sie na jednym występie w klasie A6, A7, N3. Jaka powierzchnia? Na pewno nie sponsor tytularny :). Głównie chodzi mi o to, ze chciałbym poznać przykładowe ceny za dana przestrzeń.
beeper_
N4

Postprzez Bujaka Jamajka » czwartek, 16 paź 2008, 20:03

To chyba trzeba indywidualnie do załogi konkretnej. :wink:
"RWD jest jak SEX, po co jeździć na ręcznym skoro można dać w pizdę" ...

Zdobysław Bucki fotografia rajdowa (i nie tylko) :)
Bujaka Jamajka
N3

Postprzez beeper_ » czwartek, 16 paź 2008, 20:06

Bujaka Jamajka napisał(a):To chyba trzeba indywidualnie do załogi konkretnej. :wink:

Interesuje mnie przedział cenowy, bo nie wiem czy 20 cm2 na samochodzie to 5 tys zł czy 25 tyś.
beeper_
N4

Postprzez Anonymous » czwartek, 16 paź 2008, 20:11

Są tacy co za 1200 zł obkleją cały samochód byle by wpisowe pokryli :)

Pozdr.
Anonymous

Postprzez Beret » czwartek, 16 paź 2008, 20:39

kilku moich znajomych przyjelo zasade, ze za oklejenie calego auta bierze sie pelne koszty rajdu. przy mniejszych pieniadzach odpowiednio mniej sie okleja. niestety nie bardzo ktokolwiek chce okleic cale auto i niestety malo kto jezdzi na rajdy bez wlasnego wkladu finansowego. a koszty rajdu sa rozne dla roznych samochodow czy nawet roznych ludzi (niektorzy musza mieszkac w sheratonie i wsuwac krewetki). u mnie na aucie jest reklama rodzinnej firmy i reklama sponsora ktory za wielkosc reklamy powinien dawac co najmniej 20% wiecej... ale lepiej zeby dawal cokolwiek niz nic, jak sie pojawia jakies perspektywy na bogatszego sponsora to bede myslal. gotow jestem okleic 2/3 auta za rownowartosc wpisowego i paliwa do rajdowki, serwisowki i pojazdu na zapoznanie
nindża nie moze byc mientka

MIEJSCE NA TWOJA REKLAME

www.bwyszkowski.pl
www.codrivers.fora.pl

Obrazek
Beret
A6

Postprzez Góral » czwartek, 16 paź 2008, 21:07

Koszt reklamy na całym aucie na PPZM, 1 runda, klasa A6: od 0 do 15 tys zł. Piszę to całkowicie poważnie. Wszystko zależy od sytuacji, kierowcy, planów i masy innych czynników.

Moim zdaniem w PPZM, ale dotyczy to także przeważającej części zawodników w MP, nie ma czegoś takiego co podpadałoby pod definicję sponsoringu, tj. firmy nie traktują reklamy na aucie jako formy dotarcia do swojego klienta. Wynika to a) z braku zainteresowania kibiców i mediów, b) kiepskiego wykształcenia i małej przebojowości panów i pań z marketingu, którzy wykształceni na różnego rodzaju Sorbonach w Przylesiu Małym (obowiązkowy kierunek "zarządzanie i marketing") potrafią czasem ładnie, a czasem gorzej posługiwać się angielskojęzycznymi terminami (obrendujemy to auto, nasz brend, spot, fidback i prajmtajm) uważając że brak znajomości zasad i słownictwa języka polskiego jest kluczem do świata wielkiej reklamy. Niestety na terminach obcych się kończy, bo skupiają się na poprawieniu strony internetowej przygotowanej przez poprzednika, akcji plakatowej na przystankach i znalezieniu jakiegoś sportu, czyli piłki kopanej, bo wszystko co piłką nie jest nie jest sportem (pewnie na wykładach ich nie było, a może mieli niski wymiar godzin). Co za tym idzie - firmy które mogłyby to wykorzystać jako ciekawą reklamę, nie robią tego, bo są zbyt ograniczeni lub dostrzegają brak mediów i to jest dla nich czynnikiem decydującym. Te które dają pieniądze, często robią to bo są tego nieświadome, mają duży zapał albo - najczęściej - mają układy i powiązania finansowe z obdarowanym. Sytuacja jest wiec daleka od normalności.

Podsumowując tą krótką dygresję - postawione pytanie jest niewłaściwe, oderwane od rzeczywistości, więc odpowiedź jest równie mało precyzyjna. Lepiej możnaby zapytać "Jak to powinno wyglądać w normalnej sytuacji?". Jeśli to jest clou, to możemy rozwinąc temat.
"The only thing in the world worse than a fake Rolex is a real one" J. Clarkson
Góral
N2

Postprzez MisiekClio » czwartek, 16 paź 2008, 21:50

Góral - ładnie powiedziane (napisane). Zwłaszcza to o fidbackach z obrendowania.

A pytanie mi podchodzi na takie w stylu: Ile mam krzyknac potencjalnemu sponsorowi za swoj start?

Odpowiedz brzmi: najlepiej tyle ile Cie ten start będzie kosztował. Jedynym minusem jest to, ze jezeli ten sponsor nie jest akurat Twoim wujkiem, to moze Ci sie ordynarnie rozesmiać w twarz po usłyszeniu kwoty.

A w rzeczywistości jest to bardzo różnie. Są zawodnicy (z czołówki), którzy za 20 tys. na rajd okleją całego Lancera w RSMP, a są zawodnicy którzy tyle krzyczą za błotnik w C2.
MisiekClio
N3

Postprzez THIM » czwartek, 16 paź 2008, 22:14

A dlaczego pytasz? Jeśli i tak wystartujesz, to jak już poradzono, zacznij od kwoty, jaką sam wydajesz. Może dostaniesz mniej (trzeba negocjować ;) ), ale zawsze to coś. Jak od tego zależy Twój start, to rządaj tyle, ile potrzebujesz, albo trochę więcej, żeby mieć, z czego spuścić "specjalnie dla Pana firmy" ;)
Timon

http://blmotors.blog.pl/
http://www.facebook.com/BLmotors
THIM
A6

Re: Koszty sponsoringu

Postprzez srubawrc » piątek, 17 paź 2008, 02:27

beeper_ napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć jakie są koszty sponsoringu . Nie mam tutaj na myśli kogoś z czołówki rsmp tylko jakaś załogę w pucharze pzm. Głownie chodzi i mi o przedział cenowy za jaką kwotę można liczyć na przestrzeń reklamową na samochodzie.

Nic nie kumacie :!: :arrow: Beeper chce zasponsorować tylko niewie ile :idea: :wink:
"Kupię 1-szy nr WRC"
srubawrc@wp.pl
srubawrc
N3

Powrót do Forum ogólne